Peake u Moravce: Nevyměníme vnitro za trafiku pro Johna

17.04.2011 12:44

Věci veřejné brzdí s ochotou pustit na post ministra vnitra, okolo nějž se točí současná vládní krize, nestraníka vybraného premiérem Nečasem. Výměna za trafiku pro Johna podle místopředsedkyně Karolíny Peake nepřichází v úvahu.

Peake u Moravce: Nevyměníme vnitro za trafiku pro Johna

Věci veřejné nevymění post ministra vnitra, z něhož chce ODS dostat lídra VV Radka Johna, za nějakou "trafiku bez kompetencí," jinými slovy jakéhosi virtuálního vicepremiéra pro koordinaci protikorupčních opatření. Uvedla to místopředsedkyně Karolína Peake v nedělních OVM v České televizi.

"Stále mi nikdo nevysvětlil, proč by měl Radek John odcházet z postu ministra vnitra. On se ničím neprovinil, nedělal v ABL," uvedla Peake. Místopředsedkyně VV pak odmítla nastínit další varianty řešení, se kterými VV půjdou na pondělní schůzi s koaličními partnery.

SLEDUJEME téma vládní krize
Poslanec ODS: Bárta může znovu do vlády, až skončí s ABL
Poslanci VV se sejdou ještě před pondělním jednáním koalice

Odejdou VV z vlády?

Jedna z variant je ale jasná- volná podpora jednotlivým reformním projektům vládní koalice ODS a TOP 09 s tím, že by VV odešly z vlády úplně. Věcem veřejným, opírajícím se o hlasy nespokojených voličů, by tak tento krok podle všeho rozvázal ruce a umožnil postavit se ve sněmovně spolu s opozicí proti nepovedeným a možná i nepopulárním krokům.

Schwarzenberg: Pojďme na Svatou Horu

Varianta, kdy by vnitro získala ODS, se zjevně příliš nelíbí ani TOP 09, soudě dle vyjádření šéfa TOPky Karla Schwarzenberga. K variantě nalezení nestranického experta přímo premiérem Nečasem s možností vetovat toto jmenování pro koaliční partnery se Schwarzenberg staví skepticky. "Pokud bychom takového člověka našli, pak by bylo na místě vydat se na Svatou Horu u Příbrami a tam se s růžencem pěkně poděkovat," přirovnal možnost nalezení takového experta hluboce věřící ministr zahraničí.

Lepší než Gross či Langer

Ani na samo úsilí ODS dostat Johna z vnitra se Schwarzenberg netváří příliš nadšeně. "Lepší ministr, který se seznamuje s agendou MV než někdo, kdo s tím ministerstvem splynul až příliš dobře jako třeba Standa Gross nebo Ivan Langer," kontroval Schwarzenberg předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové (ODS), kteerá uvedla, že Johnovi ministerstvo nesvědčí, jelikož zjevně nejde o jeho parketu.

Koaliční schůzka, která má řešení současné vládní krize, má proběhnout už v pondělí. Doba rozkladu a ztráty důvěry mezi stranami tvořícími kabinet Petra Nečase tak přesáhne dva týdny. Rozkol odstartoval týdeník Respekt zveřejněním nahrávky bývalého místopředsedy VV Jaroslava Škárky, tvrdícího že jej neformální šéf VV Vít Bárta uplácel za mlčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …