Moderátor ČT Hájkovi: S miliardářem Bakalou jsem se nesetkal

20.04.2011 14:49

Nikomu z koaličních špiček se nechtělo přijít vysvětlovat do úterních Události, komentářů na ČT24 rozpor mezi dřívějšími rezolutními prohlášeními a pondělní půlnoční dohodou. A tak byli stranami vystrčeni na obrazovky poslanci, kteří nepřinesli jediné zdůvodnění. Zaujal tedy jen vicekancléř Petr Hájek, který o vládní krizi mluvil jako o mediální kauze a neváhal Českou televizi označit za divizi miliardáře Zdeňka Bakaly, který je blízký exprezidentu Václavu Havlovi.

Moderátor ČT Hájkovi: S miliardářem Bakalou jsem se nesetkal

Dění na domácí politické scéně se stará médiím o rostoucí čísla sledovanosti, což potvrzuje i zpravodajská ČT24. Také počet diváků úterních Událostí, komentátorů šplhal k dvousettisícové hranici. Kdo ale čekal, že se necelých 24 hodin po půlnoční dohodě koaličních stran dozví něco zajímavého, byl šeredně zklamán.

Co se změnilo za deset dnů od razantních prohlášení představitelů ODS a TOP 09, že nebudou ve vládě s nikým z ABL, do pondělní půlnoční dohody, podle níž jim to už nevadí? Na jasnou otázku moderátora Martina Veselovského nedokázali z pozvaných hostů postupně odpovědět poslanci Michal Doktor (ODS), Jan Husák (TOP 09) ani Petr Skokan (VV) a jejich vyhýbavé odpovědi asi nebavili vůbec nikoho.

Poslanci si ani nepřipravili žádné vysvětlení

„My jsme s tím počítali. Dalo se to odhadnout už podle toho, že vysvětlit pondělní noční dohodu odmítly přijít koaliční špičky. Rozumím tomu, že je obtížné popsat, co se stalo. Právě proto jsme byli zvědavi, jestli si alespoň připraví nějaké zdůvodnění, ale jak se mohli diváci přesvědčit, nepřipravili si vůbec nic," konstatuje Veselovský, jemuž nepomohlo k získání kloudných odpovědí ani to, že poslancům otázky několikrát opakoval.

Proud bezobsažných vyjádření poslanců tak obohatil jen vicekancléř Petr Hájek, jenž vládní krizi označil za mediální kauzu a v jednu chvíli zaútočil na Českou televizi, že je Bakalovou divizí. „Argumentace lidí z okolí pana prezidenta je dlouhodobá, nemají rádi veřejnoprávní televizi," uvědomuje si moderátor Událostí.

Moderátor považuje označení ČT za Bakalovu divizi za absurdní

„Tomu, že ČT24 je Bakalova divize, ale vůbec nerozumím. S panem Bakalou jsem se nikdy nesetkal, nikdy jsem s ním nemluvil. Je to naprosto absurdní. A ani když jsem si Události pouštěl znovu, tak nerozumím tomu, proč to pan Hájek použil. Nevím, jestli si ČT nespletl s nějakou jinou firmou. Vůbec nevím, kam tím mířil," řekl pro ParlamentníListy.cz Martin Veselovský.

„Také já bych se cítil výrokem pana Hájka, že jde o televizi pana Bakaly, uražen. To podle mě pořádně ustřelil. To, že dal veřejnoprávní televizi takovou nálepku veřejně, je útok na vedení ČT," říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník a lektor VŠE Jiří Mikeš. Připouští, že se u nás vše přepolitizovává, což se promítá i do složení vysílacích rad, ale že by Česká televize nahrávala podnikateli Zdeňku Bakalovi, si nemyslí.

V televizní krizi se střetlo havlovské křídlo se zastánci ODS

„ČT je z hlediska své definice nezávislou. Ale z hlediska vývoje se v ní shromažďovali lidé, kteří ji činí názorově jednosměrnou. Nedává stejné podmínky všem politickým stranám. V drtivé většině razí jeden jediný názorový proud," uvádí pro ParlamentníListy.cz předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková, která byla na přelomu let 2000 a 2001 v době takzvané televizní krize jmenována ředitelkou zpravodajství ČT.

Zmíněná televizní krize byla vnímána jako vzpoura redaktorů zpravodajství s podporou předních politiků spjatých s havlovským křídlem, Unií svobody a Čtyřkoalicí proti vedení České televize, které bylo považováno za spřízněné zejména s ODS, přičemž obě parlamentní komory se nakonec přiklonily ke vzbouřencům.

Hlásná trouba proudu zahrnovaného pod pravdu a lásku

A i proto šéfka Suverenity výrok vicekancléře Hájka k vysílání ČT chápe. „Jde o vyjádření určitého názorového souznění pana Bakaly a pana Havla, což dokládá i financování Havlovy knihovny či jeho filmu Odcházení. ČT se stala hlásnou troubou proudu, který lze zahrnout pod slova pravda a láska, ale ne v původním významu těchto slov, ale tak, jak je to v posledních více než dvaceti letech u nás vnímáno," domnívá se Bobošíková.

K věci:

ČT: Vojenská policie nevrátila vše. Zvažujeme obrátit se na Ústavní soud 

Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy 

Štěpánek (ODS): Česká televize? Spíš Bakalova televize! 

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…