Málokdo čekal: Při projevu Topolánka opouštěli sál

22.04.2011 10:32

Ani nynější, ani první předseda ODS nezaujali při oslavách dvacetiletého výročí vzniku strany svými projevy tolik jako ten, který stál v čele občanských demokratů v době mezi jejich érami. Mirek Topolánek rozhodně nenudil a kromě otevřených útoků na VV si neodpustil ani pár dloubnutí do prezidenta Václava Klause.

Málokdo čekal: Při projevu Topolánka opouštěli sál

Všichni tři dosavadní předsedové ODS se na pražském Žofíně vystřídali u řečnického pultíku při oslavách dvaceti let existence strany. Přestože je jeden z nich prezidentem a druhý premiérem, nejvíce rozruchu vzbudila slova toho, který politické výsluní opustil. Mirek Topolánek ve svém projevu nešetřil břitkými šlehy do řad vlastní strany, na adresu prezidenta a ostře zaútočil na koaliční Věci veřejné.

„Toto jsou totiž velké narozeniny. Nenechme si je ukrást! Přestaňme se chovat jako puberťáci, kteří si nervózně mačkají pupínky a čekají, co jim poradí jejich taťka. Je nám dvacet let!" odstartoval Topolánek s očividnou narážkou na Václava Klause. „Urazit a zesměšnit, ne poblahopřát. Typický Topol," hodnotí pro ParlamentníListy.cz předseda pražské ODS Boris Šťastný.

První místopředsedkyně ODS Topolánkův projev také moc nepochválila. "Předsednické projevy jsem slyšela tři: Petra Nečase, Václava Kaluse a hosta Mikuláše Dzurindy," sdělila redakci Němcová a pomlčela o projevu Topolánka. Europoslanec Ivo Strejček zhodnotil projev prezidenta jako státnický, což se podle něho o Topolánkově projevu ale v žádném případě říct nedalo.


Celý projev Mirka Topolánka ZDE


Topolánek šel naproti Bártovi a urazil hostitele

„Věci veřejné se skloňují podle vzoru VV, VB, StB. Za to VB si klidně dosaďte Velký Bratr. Jsem přesvědčen, že nikdo, kdo je srdcem opravdový ódeesák, nikdo, kdo si svobody cení jako té nejvyšší hodnoty, nemůže přehlížet a bagatelizovat velikost této hrozby," zaútočil expremiér na koaličního partnera občanských demokratů.

„K mému úžasu šel Mirek Topolánek zcela naproti tvrzením, kterými Vít Bárta spojuje otřesy kolem i uvnitř Věcí veřejných s ODS. Poškodil tím hostitele, značku ODS i samotného Petra Nečase jako jejího předsedu a premiéra," uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec Michal Doktor s tím, že tento projev rozhodně nebyl pokusem o návrat, ale pokusem o rozvrat.

Šéf pražské ODS během Topolánkova projevu raději odešel ze sálu

„Byl to neslavnostní projev bývalého předsedy, který by se chtěl vrátit, i když říká opak. Nikoli projev skutečného politika, nýbrž člověka bez odpovědnosti za vládu, reformy, občany. Tu oslavu mi úplně zkazil. Když urazil pražskou ODS, odešel jsem ze sálu," připomíná Šťastný Topolánkovu poznámku, že pokud to jen trochu půjde, bude i nadále ODS volit, dokonce i v Praze.

Ačkoliv Topolánek během svého projevu neměl nouzi o potlesk, podle informací redakce nebyl Boris Šťastný jediným účastníkem oslav ODS, který během řeči bývalého předsedy odešel ze sálu. Nebylo se čemu divit. Expremiér stihl o přítomných oslavencích mluvit jako o vševědoucích otcích zakladatelích, smluvně opozičních kabrňácích, reformních kompromisnících a také korupčnících.

Projev člověka bez politické zodpovědnosti

Dlouholetým Topolánkovým spolupracovníkům se komentovat jeho slavnostní projev příliš nechtělo. „Ten projev byl od člověka, který nemá žádnou politickou zodpovědnost ani za ODS ani za ČR," podotýká pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. „Nebudu hodnotit," odmítá prozradit svůj názor Ivan Langer, který si byl s Topolánkem hodně blízko.



Topolánek v závěru svým spolustraníkům připomněl, že nikdy nechtěl trafiku a taky mu ji ani nikdo nenabídl. „Stačí mi, že zůstanu čestným člověkem, nepotřebuji být čestným předsedou. To neznamená, že bych přestal prosazovat naši politiku, naše hodnoty. Na rozdíl od některých přede mnou zůstanu členem ODS," co Topolánkovo slovo, to otření o předchůdce v předsednické funkci.

K vyrovnávání účtů s prezidentem se hodilo i pero z Chile

A bez poznámky nenechal ani příhodu z nedávné návštěvy prezidenta Klause v Chile. „Zbylo mi dost obleků, hodinek i per a také dostatek sebevědomí, abych naplnil jednu z našich hlavních misí. Individuální svobodu a individuální odpovědnost," vložil Topolánek do projevu i to, co s oslavami výročí dvacetileté existence ODS nemělo nic společného.


Co také zaznělo v projevu Mirka Topolánka:

"Naše reformní úsilí je zásadním způsobem ochromeno koexistencí s populisticko-demagogicko-sektářskými Věcmi veřejnými. Velká proreformní většina je jen velkou iluzí. Protože 118 mínus 24, či nyní mínus 21, je stále jen menšina. Přidaná hodnota Věcí veřejných ve vládě není nulová. Je záporná.

Ale to nejhorší je, že strana založená a oficiálně vedená jako divize ABL se vůči občanským svobodám, které má chránit náš první artikul, chová jako nebezpečný virus. Je přímo v genetické výbavě VV-ABL útočit na soukromí, fízlovat, šmírovat, nezákonně odposlouchávat, tajně nahrávat, vyrábět kompra na kdekoho."


K věci:

Topolánek: Věci veřejné se skloňují podle vzoru VV, VB. StB 

Bárta je horší než opoziční smlouva. Je to sekta, hřměl Topolánek 

ČT připomíná založení ODS. Klaus i Topolánek pozvání odmítli 

Foto: Zbyněk Pecák

reklama

autor: Jiří Hroník, Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…