Protikorupční novela zákona o obcích je nedostatečná, tvrdí TIC

24.04.2011 7:58

Mnohá česká města se potýkají s nemalými dluhy, například severočeský Liberec si sebou nese bezmála dvoumiliardové břímě. Napomůže protikorupční novela zákona tomu, aby obce a města nakládaly se svým majetkem hospodárněji?

Protikorupční novela zákona o obcích je nedostatečná, tvrdí TIC

Na ministerstvu vnitra vzniká protikorupční novela zákonů o obcích, krajích a Praze. Podle názoru protikorupčních nevládních organizací Oživení, Transparency International ČR (TIC) a Otevřená společnost jde novela sice správným směrem, ale nedostatečně. Aby byla skutečně účinná, chybí vymahatelnost informací pro zastupitele a právo občanů dovolávat se u soudu neplatnosti smluv uzavíraných obcemi.

Půjde nezodpovědný zastupitel za mříže?

Základním záměrem vlády je omezit prostor ke korupčnímu jednání na nejnižší možnou míru. - zejména zpřesnit podmínky pro právní úkony při nakládání s majetkem a finančními prostředky kraje nebo obce, vymáhání osobní odpovědnosti za špatné hospodaření a možnost ovlivnit hospodárné nakládání s majetkem obce nebo kraje.

A kdo dohlédne na to, aby obce hospodařili jako řádní správci majetku? Měl by to být Nejvyšší kontrolní úřad, což si ovšem vyžádá také novelizaci Ústavy ČR. Představitelé Transparency International ovšem nejsou s připravovanou novelou zcela spokojeni. Schází jim zákonná možnost občana domáhat se neplatnosti smlouvy, pokud má tento občan pocit, že je smlouvou poškozen zájem obce.

Nezveřejněné smlouvy nenabudou platnosti

Mezi připomínkami uplatněnými k výchozí podobě připravované novely zazněl i námět Transparency International na zavedení právní úpravy obdobné úpravě slovenské (zákon č. 546/2010 účinné od 1. ledna 2011), která podmiňuje účinnost smluv uzavíraných státem, samosprávou a některými dalšími subjekty jejich předchozím zveřejněním.

Související:

Libor Michálek na scéně. S "čistým" primátorem brečel nad korupcí

České Budějovice: Radnice to s bojem proti korupci myslí vážně

Korupce v obcích by nerostla, reaguje Svaz měst a obcí na Klausovo veto

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…