Lékaři pro reformu to nechápou. Proč platit dvě stovky u lékaře

25.04.2011 6:24

Aby pacienti bez doporučení praktického lékaře platili u specialisty 200 korun namísto dosavadních třiceti, to se nelíbí občanskému sdružení Lékaři pro reformu. Jak informovala ČTK, podle zkušeností členů sdružení poplatky svůj účel už splnily a jejich efekt se částečně vyčerpal. Proto je podle sdružení nutné přejít na perspektivnější a komplexnější systém spoluúčasti.

Lékaři pro reformu to nechápou. Proč platit dvě stovky u lékaře

„Poplatek 200 Kč u ambulantního specialisty bez doporučení praktického lékaře nemá žádný smysl. Pacienti budou mít pocit, že za 200 Kč musí být ošetřeni přednostně a tím budou přetěžovat současný systém ambulantních specialistů na úkor objednaných pacientů," uvádí se ve zprávě sdružení.

Máme si vzít příklad z Holandska

Podle Lékařů pro reformu by bylo mnohem jednodušší zavést absolutní „gate-keeping", kdy strážcem vstupu do systému zdravotní péče je praktický lékař, který posílá pacienta ke specialistům. Aby tedy pacienti svévolně nechodili k ambulantním specialistům.

Za mnohem efektivnější označuje sdružení variantu spoluúčasti fungující v Holandsku, jehož zdravotní systém je již třetí rok po sobě v šetření European Health Consumer Index vyhlášený jako nejlepší v Evropě. Změna by přitom prý nemusela tak jako dnes překročit spoluúčast 2500 či 5000 Kč.

Žádné poplatky

„Princip je v tom, že by pacient v každém roce zaplatil z ceny péče prvních 2500 až 5000 Kč a zbytek by hradila pojišťovna," uvádí sdružení s tím, že preventivní prohlídky by se do tohoto limitu „samozřejmě" nezapočítávaly. Tím prý by se mohl zrušit výběr poplatků v ambulancích a pojišťovny by si spoluúčast vyřešily se svými klienty třeba po skončení roku.

"Systému by to velmi pomohlo. Celková suma spoluúčasti by se zvýšila, aniž by pro kohokoli byla finančně nedostupná. Pacienty by konečně začala zajímat cena péče," tvrdí Lékaři pro reformu.

Psali jsme:
Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …