Polovina Čechů čeká na verdikt ÚS. Přijdou o podporu stavebního spoření?

27.04.2011 6:56

Až pět milionů Čechů, kteří mají uzavřeno stavební spoření, si po středečním výroku ÚS buď oddychne, nebo zapláče.

Polovina Čechů čeká na verdikt ÚS. Přijdou o podporu stavebního spoření?

Ústavní soud (ÚS) ve středu dopoledne definitivně rozhodne o návrhu ČSSD na zrušení změn ve stavebním spoření, které jako jedno z úsporných opatření prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Stavební spoření má přitom v současné době uzavřeno až polovina Čechů.

Dá soud návrhu ČSSD zelenou?

Právě na středu svolal soudce zpravodaj Pavel Rychetský veřejné vyhlášení nálezu. Terčem kritiky ČSSD byl nejen obsah novely a její údajná nepřípustná zpětná účinnost, ale také způsob přijetí.

Stavební spoření už nebude tak výhodné. Levice to dá k soudu

Sněmovna normu odsouhlasila ve stavu legislativní nouze. Právě kvůli zneužití stavu legislativní nouze Ústavní soud v březnu zrušil balíček škrtů v sociální oblasti. Na rozdíl od balíčku sociálních škrtů ale v případě stavebního spoření sociální demokraté zpochybňují nejen proceduru přijetí, ale také obsah normy. 

Z 15 na 10 a zase zpět?

Novela snížila státní podporu stavebního spoření z dosavadních 15 procent na deset procent z uspořené částky, a to s účinností od 1. ledna 2011 u všech smluv bez ohledu na datum jejich uzavření. Norma také zavedla zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory.

Podle ČSSD zákon zasahuje do vlastnického práva lidí tím, že zpětně ruší nároky vzniklé podle právoplatně uzavřených smluv o stavebním spoření. 

Kabinet si od snížení státní podpory stavebního spoření sliboval úsporu asi šesti miliard korun jen za letošní rok. Příští rok by stát mohl uspořit 6,5 až 8,5 miliardy korun.

Více čtěte:

Sobotka (ČSSD): Zásah do stavebního spoření nabourá ekonomiku ČR 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…