Dusno na vnitru. Ani Langer nechce mluvit

27.04.2011 23:14

Novopečený ministr vnitra Jan Kubice prý nebere telefon premiérovi Petru Nečasovi. Informaci přinesly Hospodářské noviny s tím, že se tak premiér neměl šanci seznámit s důvody, které vedly k odvolání náměstků resortu vnitra Jiřího France a Jaroslava Salivara. Zejména druhé jméno přitom rozpoutalo mediální spekulace o tom, že Kubice porušil nepsanou dohodu s ODS.

Dusno na vnitru. Ani Langer nechce mluvit

Mluvčí úřadu vlády informaci Jan Osúch pro ParlamentníListy.cz informaci o nekomunikaci Kubiceho s Nečasem zpochybnil. Připomněl, že Nečas s Kubicem seděli včera při hlasování o důvěře vládě sedm hodin ve sněmovně vedle sebe a jistě tak spolu probrali vše potřebné.

Náměstci spolu neuměli mluvit 

Nicméně bez zajímavosti není, že ještě minulý týden před nástupem do funkce se Kubice vyjádřil, že by považoval za nevkusné, kdyby přišel na vnitro a hned tam rozpoutal čistky. A následující den po jeho nástupu na ministerstvo nebyli ve svých funkcí rovnou tři náměstci.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Zatímco Michal Moroz skončil sám, vyhodil nový ministr z funkce náměstka pro ekonomiku Jiřího France a náměstka pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Salivara, který je podle pozorovatelů blízký exministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS). Podle spekulací byl právě Salivar předmětem hájení a jeho odvoláním porušil nepsanou dohodu s ODS.

SLEDUJEME téma Jan Kubice

Paroubek udeřil: Půjdu po Vás, Kubice
Kubiceho zpráva pro zaměstnance. Snad se tu zdržím co nejdéle
Nebudu vyhazovat, sliboval Kubice. Šup, dva náměstci pryč

„Po vyhodnocení atmosféry na ministerstvu vnitra jsem došel k závěru, že současné vedení není schopno vzájemné konstruktivní komunikace. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl odvolat dva náměstky z jejich pozic. Jim svěřené úseky budu do jmenování nových náměstků řídit osobně," zdůvodnil Kubice své kroky.

My jsme za Johna komunikovali korektně

Ivan Langer nechtěl zmíněné personální změny nijak komentovat. „Omluva, ale ne. Díky za pochopení," reagoval pro ParlamentníListy.cz na SMS s žádostí o komentář.

Jasno do personálních kroků ministra Kubiceho nevnesl ani odstoupivší Michal Moroz. Kubiceho důvody však poněkud zpochybnil.

"Neznám důvody, které pana Kubiceho vedly k závěru, že náměstci Salivar a Franc nejsou schopni vzájemné komunikace. Po celou dobu působení na MVČR pod panem Johnem jsme komunikaci drželi na přijatelné úrovni. Byť jsme měli občas na fungování úřadu jako takového odlišné názory, naše vztahy bych označil jako korektní," řekl ParlamentnímListům.cz Michal Moroz.

Kubice odvolal opravdového odborníka

Samotný Salivar pro ParlamentníListy.cz nechtěl své odvolání komentovat, přesto hořkost nezakryl. "Omlouvám se, ake stále chci zůstat korektní a profesionální a nebudu tedy nic komentovat, byť to, ce se děje, je naprosto lidsky i profesionálně nepřijatelné," napsal redakci Salivar.

Sdílnější než Ivan Langer byl pro ParlamentníListy.cz místopředseda braně bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS). „Odvolání náměstka Salivara mě velmi mrzí a určitě až bude nějaká příležitost, tak si s panem ministrem o tom popovídám. Ale samozřejmě nemohu zpochybňovat jeho právo vybrat si vlastní lidi. Nicméně v případě Salivara je to opravdu věcná škoda. To je člověk, který resortu rozuměl do posledního šroubečku," dodal Vidím.

Ani on však redakci neozřejmil, jak je možné, že dlouholetý náměstek Salivar, považovaný za člověka ODS, byl tak snadno odvolán nestranickým ministrem Kubicem. Navíc dva dny po změně vedení ministerstva.

Kubice a ekonomika? Maximálně dva týdny

K druhému z odvolaných náměstků Francovi podotkl, že nebyl na ministerstvu dlouho a je těžké tak hodnotit jeho přínos. Přesto je podle Vidíma jasné, že jeho ekonomickou agendu namůže mít Kubice na triku dlouho. „Pan Kubice nemůže mít ekonomickou agendu na krku dlouhodobě. A tím dlouhodobě myslím více než jeden či dva týdny," řekl Vidím s tím, že „Kubice je zodpovědný člověk a možná už má v rukávu nějaký typ nebo nápad".

Zatím co Kubiceho kroky budí u oslovených spíše rozpaky, jeho předchůdce Radek John vítá zejména odvolání náměstka Salivara. „Já vítám signál pokračující delangerizace, protože náměstek Salivar přišel na ministerstvo s Ivanem Langerem. Koaliční dvanáctka jasně řekla, že je plně v kompetenci ministra vnitra, aby si sestavil svůj tým," uvedl pro deník Právo John.

„Já nebudu výkřiky pana Johna vůbec komentovat, to mi za to nestojí," řekl redakci Vidím k radostnému juchání Radak Johna.

Náměstkem bude kámoš detektiv 

Na jednu z uvolněných židlích náměstků by podle zákulisních informací měl zamířit jeden z nejbližších Kubiceho přátel a bývalých spolupracovníků z ÚOOZ detektiv Jaroslav Hruška, který mimo jiné vedl speciální tým vyšetřující vraždu podnikatele Františka Mrázka. „Je pravda, že jsem nabídku na spolupráci v nejužším týmu ministra dostal a také jsem ji přijal," uvedl pro Právo Hruška s tím, že vše další už je na rozhodnutí Kubiceho.

„Já si myslím, že je docela logické, že si pan Kubice sebou přivede lidi, kterým věří a o které se chce opřít. A z jiného než policejního prostředí to těžko bude," podotkl k této informaci pro ParlamentníListy.cz Vidím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …