Komentátor: Když nám parlament není ani na daně, tak na co?

28.04.2011 11:52

Ústavní soud zamítl změny ve stavebním spoření, které naplánoval ministr financí Miroslav Kalousek a vláda prosadila. Prý parlament nemá právo na to vykonávat podobné zpětné změny.

Komentátor: Když nám parlament není ani na daně, tak na co?

"Ústavní soudci vrátili lidem peníze. Lid se raduje, hlava státu zuří," shrnul celou věc komentátor Lidových novin Petr Kamberský. "Jsme blíže Hradu než lidu. Zatím neobviníme soud z "dělání politiky", jak činí prezident, který neměl čas si nález přečíst. Ale podezření, že se soudci vymkli ze své role, je zas o kus větší."

Nález je podle něj na jednu stranu logický. "Oproti tomu ovšem stojí jiný nezpochybnitelný princip: kdyby parlament nemohl rozhodovat ani o daních, k čemu by nám byl? Neřešitelný spor - naštěstí je rozhodnutí sofistikovanější, než se na první pohled zdá."

Na mnoha místech je upozornění: Počítejte se změnami

"Soud nejvíce trápilo, že se podpora spoření vypočítává každý měsíc ze zaplacených příspěvků, nárok tedy vznikl před přijetím zákona," zdůrazňuje Kamberský.

"Samotný princip, tedy že budeme v příštích letech dostávat jiné příspěvky, než jsme při podepisování smluv mysleli, nenapadl. Naopak. Na mnoha místech upozorňuje: lidé musí počítat s tím, že podmínky se v průběhu času mění. Doslova píše, že mnohé zpětné změny jsou přípustnou "nepravou retroaktivitou"."

Kamberský se stejným metrem zamýšlí nad daní na solární dotace. Tu ovšem soud zřejmě nezruší. "Sluneční baroni mají jen lehce zvýšené šance na původní příspěvky pro rok 2010 (nemohou se opřít o žádné zaplacené měsíční zálohy) a pro další roky mají naděje mizivé (ona nepravá retroaktivita). Jelikož se drtivá většina spekulantů připojila k síti až koncem roku 2010, Kalousek se průvanu v pokladně děsit nemusí."

Čtěte:

Soud zrušil škrty ve stavebním spoření. Klaus: ÚS vstoupil do politiky

Soudce ÚS kolegům: Lidé budou mít leda na jogurt, ale stát přijde o stamiliony

Foto: concourt.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…