ČSSD chystá past na reformy: Ve sněmovně použije obstrukce

29.04.2011 7:04

Deník Právo uvádí, že sociální demokracie je odhodlána použít v tomto volebním období opoziční nástroj, který vždy přivádí k šílenství koalici, tedy obstrukce.

ČSSD chystá past na reformy: Ve sněmovně použije obstrukce

Předseda strany Bohuslav Sobotka o podrobnostech nechtěl hovořit, ale Právo uvádí, že Sobotka tuto alternativu přiznal. Kdy hodlají socialisté obstrukce použít? Například tehdy, když se budou projednávat klíčové sociální a zdravotnické zákony.

Například je v ohrožení takzvaná malá důchodová reforma, ale také návrhy ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na zvýšení zdravotnických poplatků, které ve středu ve sněmovně začali poslanci projednávat, ovšem kvůli polední přestávce projednávání zákona přerušili a odpoledne se již k němu nevrátili.

Obstukce podle Práva ČSSD přiznala na "férovku". „Jsou to návrhy (obstrukce), které je třeba detailně probrat," řekl k tomu Právu Bohuslav Sobotka. Z taktiky ale moc prozradit nechtěl, ovšem připustil, že právě probíhající schůze komory se může ze dvou týdnů klidně protáhnout na tři. „Sociální demokracie s těmito vládními návrhy nesouhlasí a dá to najevo," podotkl mnohoznačně Sobotka.

"Koalice musí počítat se vším. Od ústavních stížností až po jednání v Senátu, stejně jako protestní akce a především tedy důrazné NE od opozice při projednávání tohoto návrhu," pohrozil pak v rozhovoru pro Aktuálně.cz místopředseda klubu ČSSD Jeroným Tejc. ČSSD již včera ohlásila, že si bere na dnešek ráno hodinu na jednání poslaneckého klubu. Poslanci by tak měli schůzi začít v 10:00 hodin namísto v 9.00 hodin.

Gazdík by hlasoval do roztrhání těla

Že si ale takové jednání koalice nenechá líbit, to je velmi pravděpodobné. „Klidně budeme pracovat do roztrhání těla, ale tyto zákony musíme schválit," řekl Právu šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.  Podle něj si po vládě již sněmovna nemůže dovolit mít pošramocenou pověst.

Proti obstrukcím se přitom koalice může jen těžko bránit, i když má ve sněmovně početní převahu 115 proti 82 hlasům.

„I kvůli tomu začne páteční jednání Sněmovny později, protože sociální demokracie si dopředu vyžádala hodinovou přestávku kvůli tomu, že koalice chce pokračovat v projednávání zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten mimo jiné zvyšuje poplatek za pobyt v nemocnici z 60 na 100 Kč za den," píše Právo.

A to není všechno. Opozice si nyní s největší pravděpodobností bude brát pauzy na jednání, což jsou dvě hodiny pro každý klub denně. Navíc mohou prodlužovat diskuze o jednotlivých návrzích a proto průtahy mohou trvat celý měsíc.

Již je využívala i ODS

Právo také poznamenává, že další změny mají například omezit nárok na porodné jen pro prvorodičky s rodinným příjmem do 2,4 násobku životního minima, omezit sociální příplatek či snížit podporu pro lidi, kteří odešli ze zaměstnání bez vážného důvodu.

ČSSD ale nebude s obstrukcemi sama. Již v minulém volebním období je využila ODS a to zvláště loni před volbami, kdy protahováním zabránila opozici obnovit proplácení prvních tří dnů nemoci či omezit poplatky. V této souvislosti připomeňme sáhodlouhé projevy tehdejšího místopředsedy ODS a současného premiéra Petra Nečase, který více než dvě hodiny citoval ze statistik a soudních verdiktů a plynule mluvil o nemocenském pojištění. ODS se tímto způsobem podařilo blokovat schůzi celé tři týdny a zákony se nakonec vůbec neprojednaly.

Stihne se malá důchodová reforma do 30. září?

Server Aktuálně.cz uvádí, že přijetí takzvané malé důchodové reformy s největší pravděpodobností mohou nyní zablokovat opoziční sociální demokracie a komunisté. Pro přijetí "malé reformy" dal přitom pevný termín verdikt Ústavního soudu - zrušil ke 30. září některé paragrafy zákona, podle nichž se důchody vyměřují. A termín tak nyní pro koalici hoří.

Zákon je nyní ve sněmovně ve druhém čtení. Pokud se však nestihne projednat, může se stát, že sociální správa bude moci od října přiznat jen zcela minimální důchod kolem tří tisíc korun.

"Pokud by hypoteticky nebyla přijata nová úprava k 30. září, tak všechny nově přiznávané starobní důchody budou v minimální výši řádově 3000 korun měsíčně," vysvětlil k tomu pro Aktuálně.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). "Pokud bude tento postup (obtrsukce) realizován, pak mi přijde jako velmi nezodpovědný," dodal Drábek.

Kováčik: Nechceme, aby to takto bylo přijato

To, že se ale opozici zákon nelíbí, pak potvrdil serveru předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik. "Vládní návrhy, které se tady chystají, určitě vyžadují podrobnějšího projednání. Chceme, aby to bylo dokonale projednáno a nechceme, aby to takto bylo přijato," řekl Aktuálně.cz Kováčik.

Sociální demokraté ale přísahají, že nechtějí nechat zajít obstrukce tak daleko, že by hrozilo vyplácení minimální výše důchodů. "My jsme zároveň odpovědnou opozicí. Nicméně způsob, jakým pan Drábek řeší nález Ústavního soudu, nám rozumný nepřipadá a budeme chtít přijmout řešení, které nebude tolik poškozovat občany," dodal k tomu socialista Jeroným Tejc.

Obstrukce se navíc bude týkat i škrtů v sociální oblasti a platech státních zaměstnanců, což ve sněmovně rovněž předkládá ministr Drábek.

"Pro nás je obstrukce legitimní nástroj opozice, nepochybně koalice bude využívat legitimní nástroje, které má ona k dispozici," doplnil pak k problému pro Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…