Tlustý: Moroz mě chtěl zničit provokací. Stál za tím Kalousek

29.04.2011 13:20

Akce exnáměstka ministra vnitra Michala Moroze, který měl požadovat před pěti lety úplatek pro to někdejšího ministra financí za ODS Vlastimila Tlustého, byl řízenou provokací. Uvedl sám to sám Tlustý v pátek na tiskové konferenci. Také nepřímo naznačil, že by oním objednatelem mohl být současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Tlustý: Moroz mě chtěl zničit provokací. Stál za tím Kalousek

Tlustý také řekl, že ho měl Moroz, ktreý v té době byl zaměstnancem soukromé detektivní kanceláře, zdiskreditovat nabídkou úplatku od šéfky SNK-ED Jany Hybáškové.

"Ve světle dnešních událostí okolo Věcí veřejných se lze domnívat, že už tehdy se jednalo o řízenou provokaci za pomoci soukromého detektiva z bezpečnostní agentury Michala Moroze s dokonalým krytím police a státního zastupitelství," uvedl Tlustý.


Důkazy, kdo si Moroze najal, Tlustý nemá. "Mám však indicie, které říkají, že ta úzká skupina lidí, která za tím stojí, byla v politice už v roce 2005 a je v ní dodnes. Navíc chtěl ovládnout ministerstvo financí," zmínil.

Hybášková podle Tlustého celou věc v roce 2006 nahlásila na policii. Údajně do protokolu řekla, že po ní člen SNK-ED Michal Moroz žádal tři milióny korun výměnou za to, že Tlustý uvolní patnáctimiliónový státní příspěvek za mandáty SNK-ED, které úřad blokoval.

Moroz přišel za manželem Hybáškové

Podle Hybáškové ale právě tyto peníze měly být určeny pro Tlustého, nynějšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a blíže neurčeného poslance ODS. S žádostí o úplatek měl podle Hybáškové Moroz přijít za jejím manželem. Moroz však prý popřel, že by komukoliv korupční nabídku poskytoval či přijímal úplatek.

Tlustý také vyjasnil, proč s kauzou vyšel ven až nyní. Je to rý proto,  že o Morozovi se nyní hovoří jako o prvním člověku po Radku Johnovi (VV), který stane v čele ministerstva bez portfeje pro boj s korupcí. Podle něj udělá John „kozla zahradníkem".

Server novinky.cz k případu uvedl, že byly navíc odtajněny dokumenty z vyšetřovacího spisu. Pro samotného Tlustého už bylo prý před lety podivné, že bylo trestní stíhání vůbec odloženo, neboť podle něj musel Moroz spáchat zločin - ať už nepřímé úplatkářství, nebo cílenou provokaci.

Navíc Tlustý zdůraznil, že to byla cílená diskreditace jeho osoby. Napověděl, že jeho nástupcem v postu ministra financí se stal právě Miroslav Kalousek  (TOP 09 tehdy KDU-ČSL). Oba muži se ale takzvaně nemuseli a mezi sebou meli neustále spoustu sporů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…