Takhle Bárta urážel odbory, řekl Huml. TV to musela vypípat

29.04.2011 17:12

Po demisi na vládní funkci hledá exministr dopravy Vít Bárta spojence na všech frontách. Ve středu zaskočil koaliční partnery, když ve sněmovně jednal s odbory. Den nato se efekt jeho kroku rozplynul, když si poslanec Stanislav Huml do faktického šéfa VV rýpnul připomínkou, jak vulgárně se v minulosti na adresu odborářů vyjadřoval. Bárta popřel, že by se vůči odborům v minulosti takto vymezil.

Takhle Bárta urážel odbory, řekl Huml. TV to musela vypípat

Odbory odešly z posledního jednání z tripartity, Vít Bárta musel opustit funkci ministra dopravy. A tak se za středečním přibližně dvě a půl hodiny trvajícím jednáním mezi odbory a klíčovým mužem Věcí veřejných dalo hledat možné budoucí spojenectví. „VV budou s odbory koordinovat podobu reforem, které chce koalice schválit," uvedl v tomto duchu Bárta pro iDNES.cz krátce po schůzce.

„Jestliže vláda dostala v úterý důvěru a hned další den stínový předseda jedné z koaličních stran za našimi zády cosi vyjednává s odbory, považuju to za velkou sprosťárnu pana Bárty," komentoval pro ParlamentníListy.cz zmíněné jednání poslanec Jan Vidím z ODS s tím, že je ochoten se Bártovi za drsný výrok omluvit, pokud se prokáže, že o něm věděli předsedové zbývajících koaličních stran.

Bárta byl prý hrdý, že „parchanty" nepřijal

O tom, že Bártovi šlo schůzkou spíše o to zbývající dvě vládní strany postrašit než o nějakou vstřícnost vůči odborům, svědčí výrok poslance Stanislava Humla, který ve čtvrtek zazněl ve zpravodajství televize Nova. „Já jsem na vlastní uši od Bárty slyšel toto: Jsem hrdý na to, že jsem za tři měsíce ty parchanty odborářský nepřijal. Až je přijmu, tak jim na... do huby," prozradil Huml, jehož některá slova musela televize překrýt pípáním.

Bývalý člen klubu Věcí veřejných dodal, že Bárta se svými tvrzeními před „véčkaři" dokonce chlubil, a proto se diví, že s nimi najednou jedná o důchodové reformě. V reakci na Humlovo tvrzení prohlásil předseda odborů Jaroslav Zavadil, že pokud jsou poslancova slova pravdivá, tak jde o velmi vážný problém.

Bárta vzápětí Humlovy výroky odmítl. "Považuju za zásadní, abych byl hodnocen na základě svých činů. Dokázal jsem, že s odbory komunikuji a že jejich přístup považuji za inspirativní," uvedl vlivný poslanec VV.

Topolánek vulgárně urážel, pak se písemně omluvil

„Politici všech stran, co jsou v koalici, se na adresu odborů vyjadřují nelichotivě často. Jestli to pan Bárta takto řekl, neumím posoudit," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda odborového svazu Kovo Josef Středula, jenž se středečního jednání také zúčastnil. Ale ani kdyby exministr dopravy takových vulgarit skutečně použil, neznamenalo by to, že odbory s Bártou už jednat nebudou.

V té souvislosti připomněl odborový šéf tři roky starý incident. Tehdy ještě před zahájením jednání tripartity napadl premiér Mirek Topolánek hrubě zaměstnavatele a odbory kvůli stravenkám. „Naplivali jste mi do ksichtu. Lžete a okrádáte zaměstnance o teplá jídla," zuřil Topolánek, ale jakmile vychladl, písemně se za své jednání omluvil.

Zástupci odborů se hulvátsky jako politici chovat nemohou

„Tehdy jsme se po Topolánkových vulgaritách a urážkách sebrali a jednání opustili. Ale to neznamenalo, že bychom k dalším jednáním s tehdejším premiérem nezasedli. Musíme být na výši a nemůžeme se chovat jako politici. Takže v zájmu zaměstnanců, které zastupujeme, nemůžeme jednání odmítat," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Středula.

Navíc upozornil na to, že nešlo o schůzku Bárty s odbory, ale o jednání expertů, na němž kromě odborníků zastupoval VV i Jiří Nekovář, člen poradního orgánu NERV. „Naši odborníci seznámili zástupce VV s naší představou o podobě reforem. Teď je na druhé straně, jak se k naším návrhům po posouzení postaví," řekl Středula.

Tripartitu a expertní jednání nelze srovnávat

Oceňuje to, že Věci veřejné mají tendenci dlouhodobě odborům naslouchat, ale zároveň upozorňuje, že žádný slib o podpoře odborů ze strany nejmenší vládní strany na jednání nepadl. „Bylo by nekorektní posuzovat dva odlišné typy jednání, když na plenární schůzi tripartity zaznívají politická stanoviska, zatímco nyní šlo o odborné záležitosti," nechtěl předseda OS Kovo komentovat, zda se odborům jednalo s Bártou lépe než logičtějším partnerem pro jednání Jaromírem Drábkem, ministrem práce a sociálních věcí.

K věci:

Jednání Bárty s odbory za zády koalice? Podle Vidíma sprosťárna 

Bárta jednal s odborovými bossy o vládních reformách 

Kalousek štípl odbory: Nejde vám o lidi, děláte politiku  

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…