Kalousek štípl odbory: Nejde vám o lidi, děláte politiku

21.04.2011 10:57

Rychlý konec vzalo čtvrteční jednání tripartity. Zástupci ČMKOS ho opustili na protest proti tomu, že se vláda při práci na reformách vůbec nezabývala jejich připomínkami. Odbory teď žádají po premiéru Petru Nečasovi svolání mimořádného předsednictva tripartity a ohlásily na 21. května demonstraci na pietní, ale zatím utajované místo. Ministr financí Miroslav Kalousek kroky odborů kritizoval jako čistě politické.

Kalousek štípl odbory: Nejde vám o lidi, děláte politiku

Odboráři se zlobí, že dali vládě spoustu připomínek k plánovaným reformám, k té důchodové dokonce předložili vlastní návrh, ale vláda takřka vše ignorovala. „Přerušili jsme jednání tripartity, protože nebylo vůbec přihlédnuto k našim připomínkám. Vláda, která otřásla důvěrou nejen zástupců odborů, ale i občanů této země, nemá morální právo tyto nevratné reformy prosazovat," prohlásil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Napsali jsme:
Odborář Nečasovi: Sepiš demisi. A dones ji tomu, co krade pera

Podle předsedy Odborového svazu Kovo Josefa Středuly přetekl při jednání pohár trpělivosti. „Vláda absolutně nerespektovala naše dohody se zaměstnavateli. Ze strany vlády nejde o plány na hospodářský růst, ale jsou to jen škrty. Požádáme proto premiéra o svolání mimořádného předsednictva tripartity," oznámil Středula.

Odbory nerozhodují o legitimitě vlády

„To, že se odbory zvedly a opustily jednání, považuji za vážné," uvědomuje si ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Ministr průmyslu Martin Kocourek odbory viní z toho, že se stávají politickou silou místo obhájcem zaměstnanců. „Osočení pana Kocourka odmítáme, žádné politické ambice nemáme," ohradil se předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

"O tom zda, má nebo nemá vláda  legitimitu, nemůže rozhodovat Českomoravská konfederace odborových svazů, ale Poslanecká sněmovna a nebo voliči ve volbách," reagoval na výpady odborů pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Svolání tiskové konference předznamenalo postup odborů

To, že odbory dnešní jednání opustily, hodnotí jako nesmírně závažné. "Odbory tak daly jasně najevo, že nestojí o sociální dialog, a to nás i zaměstnavatele zaskočilo. Dnešní program tripartity byl schválen všemi sociálními partnery, tedy včetně odborů. A když už včera večer svolaly na dnešek mimořádnou tiskovou konferenci je jasné, že dnešní odchod byl plánován už včera a neodrážel tak realitu dnešního jednání," dodal Kalousek

Přestože nemůže říct, že by odbory svůj postup konzultovaly s opozicí, podle Kalouska byl dnešní odchod z tripartity ryze politickým aktem.

Nic nepolitizujeme, tvrdí odbory

„Vláda už polovinu návrhů schválila, tedy ty základní atributy důchodové a zdravotní reformy. Co jsme tedy měli projednávat?" ptá se Dagmar Žitníková, předsedkyně OS zdravotnictví, podle níž je výsledkem desítek hodin na jednáních nula. „Vůbec nebyla ze strany vlády patrná nějaká snaha o jednání," zlobí se Žitníková.

Pokud premiér Petr Nečas urychleně nesvolá mimořádné jednání předsednictva tripartity, přistoupí odbory podle jejich šéfa Zavadila k nátlakovým akcím. Nic bližšího o nich prozradit nechtěl. „Těch akcí bude víc, ale zatím o nich ještě mluvit nebudeme. Ale už teď můžu říct, že na 21. května plánujeme uspořádat velkou demonstraci na jedno z památných nebo pietních míst," tají Zavadil, kde by se odborářský protest měl odehrávat.

Zaměstnavatelé volají po urychlené obnově jednání

„Mlčeli jsme dvacet let a drželi sociální smír. Teď je ale čas ho přerušit. Je tu politická krize a v zemi se nejhůř žije Čechům a českým podnikatelům. Vláda si hlídá své pašalíky, jde jí hlavně o to, aby přežila čtyři roky a říká si po nás potopa," tvrdí Dufek. „Rádi bychom, aby se začalo mluvit o vizi ČR, aby se jako v Rakousku dokázali lidé bavit mezi sebou, aby tu vznikla soudržná společnost," přidává se Středula.

K odchodu odborářů z jednání tripartity se vyjádřil i první viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „V zájmu podnikatelů je, abychom jednali. Navíc v době, kdy je k dispozici dobře zpracovaný zákoník práce a občanský zákoník. Celá Evropa má sociální dialog, takže cílem všech by mělo být, abychom se k jednání co nejdříve vrátili.

K věci:

Šéf odborů: Důchodová reforma je svinstvo a průser 

Odborář na Primě vmetl Kalouskovi do obličeje "svinstvo". S úsměvem 

Chystá se demonstrace proti vládě. Přijde i Zavadil 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…