Je tady 1. máj. Připravte se na petice, těžkooděnce a pochody radikálů

01.05.2011 6:50

První květnový státní svátek bude v Česku jako tradičně bouřlivý. Na pochod se tento den vydají anarchisté i extremisté. A slavit jej budou jako obvykle hlavně levicové strany.

Je tady 1. máj. Připravte se na petice, těžkooděnce a pochody radikálů

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

První máj bude mít stejně jako v minulosti i letos mnoho podob. Kromě tradičního svátku lásky a práce, který letos vyšel na neděli, tak bude i ve znamení protestních a jiných politických akcí. Kromě pokládání květin u památníku Česko čekají i akce anarchistů nebo demonstrace krajně pravicové Dělnické mládeže. Do akce se proto chystají stovky policistů.

Začne to komunisty

Praze budou letošní oslavy zřejmě klidnější než loni, kdy v tomto období vrcholila předvolební kampaň. Na dopolední hodiny plánují vzpomínkové akce komunisté a sociální demokraté. Zástupci KSČM se sejdou jako již tradičně už v devět hodin ráno na pražském Výstavišti. Ostatně právě za socialismu patřil první máj k nejoslavovanějším svátkům. Komunisté tak tento zvyk neopustili ani více než dvacet let po sametové revoluci.

Související: Švorcová je ve vážném stavu v nemocnici. Filip ji oplakává


V poledne má na Císařské louce začít tradiční anarchistický May Day festival. Pořadatelé slibují kromě hudebních vystoupení rovněž divadlo, přednášky, workshopy a promítání filmů.

V Praze se na prvního máje uskuteční ale i další akce, tentokrát protestní. Na pochod metropolí se - taktéž tradičně - vydají anarchisté. Ti by se mohli setkat v 10:30 s představiteli ČSSD u památníků na Střeleckém ostrově, kteří tam mají rovněž naplánovanou akci.

Vandas v Brně. Policie chystá velkou akci

Policie se v neděli chystá především na brněnský pochod pravicových extremistů, kteří jsou napojeni na Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. Organizátoři počítají, že se v centru Brna sejde asi 400 účastníků. Dohlédnou na ně stovky policistů. Jejich pochod se pravděpodobně pokusí zastavit aktivisté z iniciativy Brno blokuje. Policie proto připravila nebývale rozsáhlá bezpečnostní opatření. 

Motto prvomájového setkání Dělnické mládeže zní: "Proti invazi cizích pracovníků a exodu našich lidí". Brno blokuje je pokládá za militantní neonacisty. Chtělo, aby jejich setkání byla zakázána, popřípadě rozpuštěna hned v samotném počátku. 

Na shromáždění radikálů budou dohlížet pracovníci brněnského magistrátu. Rozpustit je mohou teprve v případě, že zjistí porušování zákona. Střety by se mohly odehrát v okolí Malinovského náměstí a ulice Cejl, obývané mnoha Romy. 

Akce se snažila zakázat radnice Brno-střed i brněnský magistrát. Pořadatelé setkání se ale obrátili na soudy a ty jim vyhověly. Zákazy neprošly a setkání se mohou uskutečnit. 


Trasa pochodu DSSS v Brně

 


Udržení pořádku v centru města bude pro policii velmi náročné. V přímém středu moravské metropole se totiž uskuteční hned sedm akcí. Dvě pořádají radikálové, dalším je setkání aktivistů z Brno blokuje. Shromáždění Dělnické mládeže odmítnou účastníci ekumenické bohoslužby i účastníci setkání Romů. Dále je nahlášeno prvomájové setkání KSČM a ODS. 

Jako obvykle zde vystoupí i šéf DSSS Tomáš Vandas. Ten se pro letošek žádných půtek, které často podobné akce doprovází, nebojí.  "Žádných soubojů se neobáváme a ani se na ně nijak nepřipravujeme," sdělil pro ParlamentníListy.cz v předstihu.

"Naše akce je řádně nahlášená, takže v případě snahy ji narušit bude policie, a v to doufám, jednat podle zákona," dodal šéf extremistické strany.

  • Vandas: Do Bydžova si boxer neberu. Policisté jsou na naší straně

  • ČSSD si jde do ulic pro podpisy lidí

    Na prvního máje nebudou lenit ale ani sociální demokraté. Ti budou v neděli shánět podpisy pro svou petiční akci proti vládě. Kromě Brna, kde se setkání zúčastní třeba poslanec Zdeněk Škromach. Odpoledne se pak již tradičně ČSSD i její příznivci setkají na pražském Výstavišti.

    Podpisy pod petici budeme sbírat na 130 místech v České republice. Na všech místech, kde budou probíhat tradiční akce ke Svátku práce, ale i ve stáncích na ulicích v dalších městech," slibuje předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podle reakcí na sociální síti Facebook je to krok, který vítají hlavně mimopražští lidé.

    "Věřím, že tisíce lidí u příležitosti svátku práce vyjádří svůj názor na tuto vládu, která jim místo slušně placené práce přináší jen zdražování a snižování životní úrovně rodinám s dětmi, seniorům a lidem se zdravotním postižením," sdělil ParlamentnímListům.cz senátor za ČSSD Zdeněk Škromach. 

    Majetková přiznání a žádné zvyšování poplatků u lékaře

    V petici budou mít lidé šanci podpořit sedm požadavků ČSSD. Je mezi nimi znovuzavedení daňové progrese a zdanění hazardu, přijetí zákona o majetkových přiznáních a zákaz anonymních akciových společností. Také ale třeba nesouhlas se zvýšením DPH na 17,5 procenta, zvyšováním poplatků ve zdravotnictví, zavedením školného na vysokých školách či s důchodovou reformou založenou na privátních penzijních fondech.

    Vláda podle petice totiž škodí celé zemi. "Od nástupu Nečasovy vlády jsme svědky permanentní krize vládnutí v naší zemi. Vládní koalice se nám snaží namluvit, že k její politice neexistuje alternativa. Svobodu volit alternativu si ale jako občané demokratické země nesmíme nechat upřít," píše se také v petici, pod kterou bude ČSSD sbírat podpisy občanů a pak ji předá do sněmovny, kde se jí poslanci budou muset zabývat.

    Související:


    Politické strany a 1. máj 2010:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Tomio Okamura byl položen dotaz

    Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

    Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…