Dan Landa: Pro Havla jsem nebezpečný

02.05.2011 5:21

Zpěvák, skladatel a automobilový závodník se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil o prezidentu Václavu Klausovi, bývalém prezidentovi Václavu Havlovi, české politice, Evropské unii. Hovořil i problémech multikulturalismu, imigraci, politické korektnosti, a integraci Romů.

Dan Landa: Pro Havla jsem nebezpečný

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Je dobře, že jde Klaus proti proudu

Landa si váží prezidenta Klause za to, že se nebojí říct názor, který jde proti trendu a který kritizuje Evropskou unii, protože to napomáhá svobodné diskusi. „Je především velmi důležité, že tady stojí v nějaké vysoké politické funkci nějaký protipól současnému trendu. Prezident často vyslovuje protichůdný názor, než který člověk čte od oficiálních představitelů EU, politiků naší země, nebo v médiích od žurnalistů, kteří to tlačí prounijním směrem velmi silně," řekl ParlamentnímListům.cz Landa.

k tématu Klaus

Naopak exprezidenta Václava Havla zkritizoval za to, jak se vyjádřil o jeho někdejším projektu Ordo Lumen Templi, jehož vznik byl oznámen v červnu 2004 při koncertu v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Havel řekl, že mu tento spolek připomíná Ku-Klux-Klan.

Havel střílí, aniž zná podstatu věci

„V případě, kdy se chce vyjádřit takto zásadním způsobem, který měl na mé další působení  velký dopad, tak si myslím, že by měl téma prohovořit také s tím, koho kritizuje. Z jeho strany nedošlo k žádné komunikaci. K nějakému kratšímu setkání došlo před mnoha a mnoha lety. Kolem toho večera na Vyšehradě se mě pan Havel na nic neptal, stejně mě odsoudil a strčil do škatulky „nebezpečný". Kde chybí komunikace, chybí i nějaký vyvážený názor. Myslím si, že  pan Havel vystřelí, aniž by znal hlubší podstatu věci častěji," komentoval Havla Landa, který sdružení později opustil.

k tématu Havel 

OLT je občanské sdružení hlásící se k židovsko-křesťanským tradicím, které nachází v rytířských ideálech. „Cestou, kterou se chceme ubírat a současně nabízet, je snaha naplňovat touhu po všestranném a harmonickém rozvoji každého z nás. Je to aktivní a tvořivá chlapská cesta s důrazem na osobní odpovědnost, hlásící se k počátkům rytířských tradic jako symbolu bratrské vzájemnosti, s vírou a nadějí, že i v 3. tisíciletí je možno naplňovat rytířské ideály a tím současně pomáhat slabším a potřebným," píše se v prohlášení řádu.


Celý rozhovor s Danielem Landou budete moci přečíst v úterý na serveru

EUportal.cz.

Politika je nechutná

Landa se vyjádřil i k dalším politikům. V minulosti se ho několikrát zastal místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který redakci řekl, že by s Landou klidně zašel na pivo. Landa by s tím problém neměl. Setkání by využil k tomu, aby Škromachovi vysvětlil chybnost levicové politiky.

Škromach by s Landou šel na pivo. A v ČSSD není sám...

Uvedl, že se zná i s poslancem ODS Janem Vidímem, ale dobře zná pouze bývalého ministra obrany a náměstka ministra financí Martina Bartáka.

„Jediný politik, kterého znám opravdu dobře, je takový spíš půlpolitik. Je to Martin Barták, se kterým se znám již dlouho od doby, co mi léčil různé úrazy z bojových sportů a dalších disciplin. Přestože my jsme se viděli dost málo, když on působil v politice, tak se domnívám, že se na něm odrazilo, jak to v politice chodí. Já mu v rámci mého obecného názoru na politiku pořád důvěřuju. Ctím presumpci neviny, navíc jeho verze zní úplně jinak než ta, kterou předkládají média a je pro mě daleko důvěryhodnější," řekl redakci Landa.

„Politika je pro mě tak neprostupná a nechutná, že se pomaličku začínám od ní čím dál víc odvracet. Obecně to vnímám spíše jako opravdový hnus a to nejen v rámci posledních událostí kolem vlády. Nestačím zírat," komentoval zpěvák českou politickou scénu.

EU se mění v byrokratickou říši

Landa zkritizoval i Evropskou unii. Podle něho nemá ducha a vzniká z ní nová byrokratická supervelmoc, v níž může bujet korupce. „Byl bych velmi rád, aby kompetence a rozhodování o naší budoucnosti zůstaly v našich českých rukou, totéž se týká zákonů. Proto jsem příznivcem Evropy národních států, kde si státy velmi dobře uvědomují svou vlastní identitu, navazují na svou historii a tradice, rozvíjejí dál svojí kulturu a koexistují ve filozofickém a ekonomickém propojení. Ale ne v takovém propojení, aby to ty státy zničilo a zrušilo jejich svrchovanost," nastiňuje svou představu integrace Landa.

k tématu Evropská unie

Zpěvák se i obává masové imigrace, multikulturalismu a islámu, protože hodnoty přistěhovalců jsou diametrálně odlišné od našich. Příkladem je právo šária a postavení žen.

„Nepotřebuji, aby kdokoliv  v Česku jednou zatoužil hromadně uplatňovat šaríju. Idea umělé výroby multikulturního státu je možná pro někoho lákavá, ale do budoucna je v důsledku stejně utopická jako komunismus. Nechci, aby se děti mých dětí museli opět potýkat s nábožensko etnickým násilím ve vlastní zemi. Případ Kosovo mě děsí," míní Landa.

Multikulturalismus a imigrace jsou hrozbou

Landovi nevadí cizinci, pokud zde platí daně a snaží se integrovat do našeho národa, ale nesmí jít o vysoké počty. „Tedy všeho s mírou. Cizinců jenom tolik, kolik se jich stačí s námi rozpustit, aby tu nevznikaly ghetta, aby nevznikala velká nečeská centra, aby se to nenabalovalo a aby nevzniklo riziko do budoucna. Navíc my tady máme asi tři sta tisíc Romů a s nimi si nevíme rady již opravdu velmi dlouho. Integrace probíhá pomalu a je drahá a málo efektivní," říká Landa.

k tématu islám

„Nejsem proti cizincům, to je hloupost, ale nějaká masivnější koncentrace mimoevropských skupin by mohlo do budoucna způsobit opravdu velké starosti, tak jak se to již v některých západních zemích ukazuje. Multikulturní chtěli být Němci, ale značné množství lidí, kteří do Německa přicházejí, si své neevropské návyky udržují, takže dnešní multikulti znamená ustupovat, vyklízet pozice," dodává Landa.

Romský problém

„Nemyslím si, že je do budoucna přínosné se nechat výrazně kulturně vytěsňovat. Češi by měli především měli najít sami sebe. Nemluvím samozřejmě o nějakých menších centrech jiných kultur v naší zemi, mluvím o záboru, budu prostě rád, když u nás  v budoucnu  neporostou  minarety jak houby po dešti," myslí si zpěvák.

K tématu Romové

Ten se domnívá, že pokud se tyto problémy nebudou řešit, pomůže to akorát vzestupu radikálů. To hrozí i v případě neřešení romské problematiky, mezi nimiž má Landa i své známé, například zpěvačku a hlasatelku Ivetu Kováčovou. Na druhou stranu řada z nich dělá problémy. „Jsou tady obrovské komunity sociálně velmi slabých Romů a to problémem je. V první řadě by měl totiž stát ochránit občany, kteří chodí do práce a platí daně, aby se z těch daní mohly platit programy, jak integrovat tyto skupiny do společnosti. Že se to i díky korektnosti otočilo, že důležitější  jsou integrační programy a až poté  bezpečí a klid domovům a ulicím lidí, kteří ty programy platí ze svých daní, je dost kyselé," říká Landa.

Svoboda slova tu díky politické korektnosti již není

Hovořil i o politické korektnosti. „O svobodě slova se zde již fakticky nemůže hovořit. Ve chvíli, kdy vyslovíte svůj názor, tak pocítíte dopad. Pokusy o mediální či ekonomickou likvidaci tady jsou. V Německu přicházejí lidi o práci jenom kvůli výrokům, které nejsou proti nikomu namířeny, jenom konstatují nějakou skutečnost. Jsou vyhazováni moderátoři, jsou vyhazováni ředitelé bank. Žijeme nyní v době, kdy podobně jako v době komunismu nesmíte vyjádřit svůj názor. Musíte buď lhát, anebo mlčet. Politická korektnost působí to, že většina lidí v tomto státě musí lhát, anebo mlčet. S politickou korektností jsme dospěli tak daleko, že občané o mnoha problémech vůbec nesmí hovořit, jinak musí v opačném případě počítat s tím, že je média budou napadat a přiřazovat k fašistům," říká Landa.

K tématu politická korektnost

„Za chvíli už opravdu nebudete moci říci nic. Zase si zavřeme ústa o kousek na další západ, abychom někoho nepoškodili, za chvíli zase kousek a budeme nakonec tak korektní, až nebudete moci třeba říci, že se vám nelíbí Evropská unie. K tomu se přidává absolutní kontrola, všichni znají náš pohyb, mohou zjistit, s kým hovoříme po telefonu. Budoucí evropská totalita může být opravdu dokonalá. Žijeme v zemi, kde poslanci, tedy zákonodárci hovoří o tom, že mluvit do mobilu není bezpečné," varuje populární zpěvák.

Právo bránit se

Landa se i zastal prezidenta Klause, když dal milost člověku, který se zbraní v ruce hájil svůj majetek.

více: Postavil se lumpárně, chválí Jandák Klause za milost pro střelce 

„Jestliže někdo přišel s úmyslem krást, tak já nemohu vědět, jestli nepřišel i s úmyslem vraždit. To k tomu bohužel v dnešní době patří. V případě, že bych se dostal do podobné situace, tak bych ji patrně vyhodnotil jako rizikovou a patrně bych se bránil třeba obdobným způsobem. Jsem otec tří dětí. Proto se v noci třeba dvakrát neptáte, když vidíte ve svém bytě dva maskované muže: ´Dobrý večer, co tu děláte, nemáte náhodou zbraň, nepřišli jste krást, nebo jste sem náhodou zabloudili? Sundejte si prosím ty škrabošky, já s vámi potřebuji hovořit. Počkejte prosím na příjezd policie. Za 20 minut až hodinu sem přijede´. Takhle to nefunguje," řekl ParlamentnímListům.cz Landa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…