Škromach by s Landou šel na pivo. A v ČSSD není sám...

18.07.2010 20:16

Místopředseda a poslanec ČSSD Zdeněk Škromach je fanouškem Daniela Landy. ParlamentníListy.cz si s ním povídaly o jeho vztahu k tomuto známému českému zpěvákovi.

Škromach by s Landou šel na pivo. A v ČSSD není sám...

Škromachovi se na Landovi líbí, že dokáže jednoduše sdělit své pohledy na svět, na život, na problémy dneška a především na vlastenectví. „To jsou věci, které je dobré si poslechnout. Ale je jedním z mých oblíbených zpěváků a není samozřejmě jediným," řekl ParlamentnímListům.cz Škromach.

Vlastenectví je potřeba

Patriotismus byl podle Škromacha přes čtyřicet let vštěpován komunisty v pseudopodobě, přesto je podle něj třeba vlastenectví pěstovat, ne však v jeho komunisty pokřivené tváři.

Škromach nejmenoval svou konkrétní oblíbenou desku, líbí se mu spíše jednotlivé písně napříč Landovou tvorbou, i když posledním album Nigredo se mu líbilo. Landu si Škromach rád pouští, když jede do Prahy po dálnici D1. Například písnička Holky a mašiny je pro jízdu na dánici podle Škromacha jak dělaná. Škromach má také rád vlasteneckou píseň Bílá hora, která pojednává o porážce českého stavovského vojska Habsburky na Bílé hoře v roce 1620.

Fanklub v ČSSD zatím neplánujeme

Místopředsedovi ČSSD se také líbí Landovy muzikály jako například Tajemství či Zlatý drak. Na Krysařovi a Zlatém draku byl Škromach osobně. A byl na jednom Landově komorním koncertu před Vánoci. „To bylo velmi zajímavé," dodal Škromach.

Představení muzikálu Zlatý drak v brněnském Národním divadle zaštítil Škromachův kolega z ČSSD, primátor Brna Roman Onderka. Redakce se zeptala Zdeňka Škromacha, zdali například neplánují založit s Onderkou či s Vítězslavem Jandákem, který také Landu rád poslouchá, Landův fanklub. „Tak daleko jsem zase nedospěl. Mám rád i další zpěváky," reagoval se smíchem Škromach.

Každý má nějakou minulost

Škromach má rád i zpěváka protest songů Karla Kryla a je podle něj dobře, že Landa svými předělávkami přiblížil tohoto interpreta mladé generaci, která si Kryla už nepamatuje.

Redakce se zeptala, zdali Škromachovi nevadí Landova kontroverzní minulost. „Mnozí Danu Landovi vyčítají angažmá v Orlíku, ale každý si podle mě prošel mladistvým obdobím a každý má za sebou nějaký ten hřích mladí," obhajuje Landu Škromach.

Neměli bychom si zakazovat mít názor

Škromach se už s Landou zběžně viděl, ale nic víc. „Že bychom si spolu sedli u piva, to se mi zatím nepovedlo, ale na pivo bych s ním zašel rád. Určitě by to bylo zajímavé. Je to zajímavá osobnost a jeho aktivita a nadšení pro věc jsou určitě přínosem," odpověděl Škromach.

ParlamentníListy.cz se zeptaly Škromacha, zdali by se pak neobával negativní publicity ze strany médií. „Stejně něco psát budou. Bylo by asi špatné, aby se v této zemi nemohl člověk s kýmkoli setkat, něco si myslet a vyjádřit nějaký názor. Takovéto škatulkování mi připomíná kádrování z minulého režimu a je to přenášení nedobrých praktik z tohoto údobí," míní místopředseda sociální demokracie.

Čtěte také:
Onderka (ČSSD): Nulová tolerance k extremismu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…