Během května pustí MF přes pět miliard. Na stavební spoření

02.05.2011 16:44

Druhou várku státního příspěvku na stavební spoření za rok 2010 pošle během tohoto měsíce ministerstvo financí na účty střadatelů, informuje Aktuálně.cz. Je to důsledek rozhodnutí Ústavního soudu, jenž zrušil speciální padesátiprocentní daň, kterou v minulém roce prosadil ministr financí Miroslav Kalousek.

Během května pustí MF přes pět miliard. Na stavební spoření

Už v průběhu května mohou účastníci stavebního spoření očekávat, že se jim na účtech objeví druhá část státního příspěvku za rok 2010. V dubnu poslalo ministerstvo financí spořitelnám příspěvek v poloviční výši, tedy 5,2 miliardy korun, a stejně velkou částku pak odvedlo do státního rozpočtu jako padesátiprocentní srážkovou daň.

Ale i tu teď musí také převést na účty střadatelů. Jde o důsledek rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil speciální padesátiprocentní daň, kterou v minulém roce prosadil ministr financí Miroslav Kalousek na státní příspěvek za rok 2010, píše Aktuálně.cz. Spořitelny už připsaly sníženou podporu na účty klientů, druhou polovinu připíší po obdržení doplatku.

Za letošek nemůže maximální podpora klesnout pod dva tisíce

Maximální výše státního příspěvku je 4500 korun u smluv uzavřených do roku 2003 a tři tisíce korun u novějších smluv. Počínaje příspěvkem za letošní rok státní podpora zřejmě klesne tak, jak koalice původně plánovala. Koaliční většina ji už schválí standardní formou a nikoliv zrychleným postupem kvůli údajnému stavu legislativní nouze, což ale ÚS odmítl.

Výše příspěvku za rok 2011 - přestože ji poslanci budou schvalovat znovu - už nemůže být nižší než v původně přijatém zákoně, tedy 2000 korun. Taková změna by se opět retroaktivně dotkla lidí, kteří už peníze poslali na účet. Počínaje příspěvkem za rok 2012 však může vláda oproti plánu přitvrdit právě v reakci na verdikt Ústavního soudu.

Kalousek by podporu nejradši vynuloval. ODS ani VV nesouhlasí

Dokonce hrozí, že by se od příštího roku střadatelé od státu už nemuseli dočkat žádného příspěvku. Ministr financí Kalousek totiž chce koaličním partnerům navrhnout i variantu, podle níž by podpora skončila úplně. ODS a Věci veřejné jsou však proti, kompromisem může mít snížení podpory na maximálně 1500 korun ročně.

K věci:

Kalousek chce konec státní podpory stavebního spoření. Od roku 2012 

Hašek (ČSSD): Kalouskova odveta za stavební spoření? 

Soud zrušil škrty ve stavebním spoření. Klaus: ÚS vstoupil do politiky 

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …