S Usámou mě Hájek pobavil, říká kníže

02.05.2011 23:07

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) jsou výroky vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka ohledně Usámy bin Ládina úsměvné. Zabití vůdce teroristické organizace považuje však kníže za "významný úspěch".

S Usámou mě Hájek pobavil, říká kníže

Američané zabili vůdce teroristické organizace Al-Káida Usámu bin Ládina. Mnozí politici i zástupci světového i veřejného života označili tento krok za milník. Řada z nich se ale obává také odvety, kterou může zabití bin-Ládina vyvolat.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Al-Káida je všude

"Je to významný úspěch boje proti terorismu, ovšem tím, že je Al-Káida v posledních letech rozvětvena a má výhonky v různých částech světa, tak se obávám, že je to sice konec symbolu Al-Káidy, ale konec této organizace to není," uvedl v pondělních Událostech, komentářích šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Ten se vyjádřil ale také ke sdělení vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka. Prezidentova pravá ruka v pondělí pro Parlamentnílisty.cz uvedla, že bin-Ládin je pouze "mediální fikce."

Exkluzivně pro ParlamentníListy.cz:
Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce

Hájek: Ládin je fikce

"Ale teď vážně, Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," míní Hájek.

Kníže se baví

Kníže ale jeho postoj nebere příliš vážně. "Poslouchám to s pobavením, nikdo to ani venku nebere nebere vážně jako vyjádření České republiky," uvedl Schwarzenberg v pondělních Událostech, komentářích s tím, že Hájkovo vyjádření rozhodně nelze považovat za oficiální. "Je to velké vítězství Spojených států," uzavřel ale kníže hodnocení Ládinovy smrti.

Hostem pondělního pořadu byl ale také místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Bin-Ládin byl nejcharakterističtějším vůdcem tohoto hnutí. Jeho smrt ale sociální ani politické problémy neřeší," řekl v pořadu politik. "Význam Talibanu roste," varoval.

I Zaorálek se ale v ČT vyjádřil k Hájkovu tvrzení, že osoba vůdce Al-Káidy je fikcí. Uvedl, že neví, jak to Hájek myslí.

Psali jsme:
Bin Ládin mrtev. Nečasův poradce: Slavme, zemřel nepřítel

Foto: Jan Cibulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …