Do Varů se sjela šlechta. Prý druhá liga, ta první byla na svatbě prince Williama

03.05.2011 11:46

Již po patnácté se letos v Karlových Varech konalo tradiční setkání šlechty. Zlí jazykové se ovšem nechali slyšet, že přijela pouze druhá liga, protože ta první se zúčastnila svatby prince Williama. Ale možná se v lázních bavila lépe než v Londýně.

Do Varů se sjela šlechta. Prý druhá liga, ta první byla na svatbě prince Williama

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Zatímco v Londýně již nebylo v neděli po královské svatbě ani památky, lázeňské kolonády
a promenády se o víkendu zaplnily elegantními členy šlechtických rodů. Bylo je možné spolehlivě identifikovat již na první pohled - podle originálních klobouků, které jako by se do Varů právě přestěhovaly z Londýna.

Šlechtický víkend, tradičně se konající koncem dubna, vyplňuje pečlivě dodržovaný program
a harmonogram, jehož součástí je zahajovací ples v Grandhotelu Pupp, koňské dostihy na závodišti ve Dvorech, bohoslužby v kostele, či kostýmní slavnost v Císařských lázních. Atmosféra srazu fascinuje mnohé, mimo jiné i známého komika z partičky Monty Python Michaela Palina, který jej dokonce zachytil ve své cestopisné televizní reportáži o Východní Evropě.

Druhá liga? Jsou to maškary!

Ne každému se ale setkání a zvyklosti šlechty zamlouvají. Diskuse, které se v souvislosti s jejich návštěvou v lázních vždy rozpoutají, nebývají pro šlechtu lichotivé, někteří diskutující se letos nechali slyšet, že do Varů přijeli ti, co nedostali pozváni na královskou svatbu do Londýna.

Odcizení mezi VIP hosty a občany Karlových Varů je patrné i z reakcí na jejich zevnějšek: „Vždyť vypadají jako maškary," komentovala nahlas prodavačka oplatek dámu v poněkud výstředním kostýmu. Také personál hotelů a restaurací má zkušenosti, že šlechta často nepustí ani korunu: „Nechávají peněženky doma," stěžují si někteří.

Od organizování srazu se překvapivě distancuje také vedení města. Ačkoliv se na něm léta podílel vedoucí nedávno zrušeného odboru lázeňství a cestovního ruchu Marián Odlevák (ČSSD), na náš dotaz, týkající se setkání šlechty, nás odkázal na mediální asistentku magistrátu s tím, že on není spoluorganizátor setkání. Michaela Kousalová, tisková mluvčí, vzápětí sdělila, že spoluorganizátorem není ani magistrát města. Sdílnější byla tisková mluvčí Karlovarského kraje Andrea Bocková. Dokonce prozradila podmínky, za jakých byly šlechtě pronajaty Císařské lázně, které jsou v majetku kraje: „Akce byla smluvně ošetřena, pronájem byl stanoven na 22 500,- Kč, plus 20 000,- Kč činila vratná kauce. Ve smlouvě bylo mimo jiné zakotveno, že pořadatelé musí mít vlastní požární hlídku, dále zákaz kouření v celém areálu, jeho předání ve stejném stavu, závazek uhradit vzniklé škody, zákaz umisťování reklamních zařízení, apod."

Šlechtické radovánky versus Svátek práce

Radovánky šlechty letos vrcholily ve stejném termínu jako oslavy Svátku práce. Zatímco evropská aristokracie se bavila v luxusních sálech, pracující slavili svůj mezinárodní svátek jen o pár metrů dál. Ale i oni měli k dispozici důstojné prostory Alžbětiných lázní. Podle karlovarského historika a zastupitele Zdeňka Musila (KSČM) si tyto akce nijak nepřekážely a nekonkurovaly, on sám je obě považuje ve městě za tradiční a sraz šlechty mu vůbec nevadí. Na dotaz Parlamentních Listů, zda mu nechyběl tradiční májový průvod, odpověděl: „Ani ne, já jsem vždy upozorňoval na to, že lidi nemají rádi, když něco musí. Udělali jsme si letos pěknou oslavu, v sále Alžbětiných lázní bylo plno. V Aši se nám sešla na oslavách Svátku práce dokonce tisícovka lidí."

Více:

Nepodceňujme svatbu Williama. Posílí díky ní Přemyslovci, tvrdí monarchista 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Havel: Přesvědčit mladé, že ve sklárně mají perspektivu, je běh na dlouhou trať

6:31 Hejtman Havel: Přesvědčit mladé, že ve sklárně mají perspektivu, je běh na dlouhou trať

Hejtman Karlovarského kraje pozval zástupce firem z oblasti sklářského průmyslu ke společné diskusi …