John nebo Bárta? Boj o křeslo šéfa VV pokračuje

03.05.2011 19:52

Na konci května bude znám nový předseda nejmenší sněmovní strany Věcí veřejných. Podle bookmakerů je favoritem současný předseda Radek John, ale o vítězi rozhodnou v přímé volbě příznivci strany. Překvapí nakonec výsledek Víta Bárty?

John nebo Bárta? Boj o křeslo šéfa VV pokračuje

Na připravovaném sjezdu Věcí veřejných, který proběhne na konci května, se rozhodne o tom, kdo bude příštím předsedou strany. Radku Johnovi totiž skončí současný mandát. Své vize příštího vůdcovství mohou kandidáti představit do osmého května. O post předsedy se utkají Radek John, Vít Bárta, Karolína Peake, Michal Babák a Dagmar Navrátilová.

Favoritem John

Podle bookmakerů společnosti Tipsportu z bitvy vítězně vyjde Radek John. Kurz na Johnovo vítězství činí 1,80:1. Na jeho konkurenta sponzora strany Víta Bártu je kurz 2:1. Informaci přinesla ČTK. Ostatní uchazeči zřejmě příliš velké šance na vítězství nemají.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Vzhledem k poslední kauze spojené s Věcmi veřejnými, kde Vít Bárta údajně předával úplatky svým kolegům za loajalitu, bude zajímavé sledovat, jak boj dopadne. ParlamentníListy.cz již dříve informovaly o tom, že náhled na celou kauzu není ve straně ani zdaleka jednotný. Zatímco např. Ústecký kraj plně stojí za současným vedením partaje, Víta Bártu nevyjímaje, z plzeňského kraje se ozývají hlasy, že by měl Bárta stranu opustit.

Psali jsme:
Tady Bártu milují: Půjčil chudým poslancům, místo prázdnin dřel
Když vyloučili Kočí, měl by jít i Bárta, takové jsou stanovy, tvrdí plzeňští Véčkaři

Pětici kandidátů vybralo širší vedení strany z celkem třinácti nominovaných osob. Nominace na předsedy udělovaly krajské organizace strany a členové jejího grémia.

K platnosti hlasování stačí 10% hlasujících příznivců

Již před květnovými volbami se VV prezentovaly jako strana přímé demokracie a tuto image si chce strana udržet i nadále. Proto o šéfovi strany nerozhodnou delegáti na sjezdu, jak bývá zvykem u všech ostatních stran přítomných ve sněmovně, ale příznivci strany tzv. Véčkaři, kteří mohou hlasovat on-line nebo telefonicky.

Do hlasování se mohou přihlásit všichni příznivci, kteří odevzdali příslušné osobní údaje a u nichž bylo ověřeno, že skutečně existují. Jejich víle přijde mezi osmým až třiadvacátým květnem. Teprve v případě rovnosti hlasů mezi kandidáty rozhodnou o vítězi delegáti sjezdu, který je plánován na 28. a 29. května.

Za zmínku stojí, že hlasování bude platné i v případě, že se ho zúčastní jen 10% příznivců strany. Pokud by se jich zapojilo ještě méně, bude se volba opakovat.

Související:
Kočí: Šéfovat VV by měl Bárta. John jen v čestné funkci
Peake (VV): Rozhodla jsem se přímé volby předsedy nezúčastnit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…