Hlas na předsedu dám sobě, říká Peake. A o koalici má pochyby

04.05.2011 9:57

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake se chce po blížících se volbách stát šéfkou nejmenší vládní strany. V rozhovoru Přímo k věci s Barborou Tachecí pro MF Dnes přiznala, že si není jista, zda je ideální, aby byl v souvislosti s událostmi posledních týdnů předsedou její protikandidát Vít Bárta.

Hlas na předsedu dám sobě, říká Peake. A o koalici má pochyby

V čele Věcí veřejných by mohla zanedlouho stanout šéfka jejich poslaneckého klubu Karolína Peake. Jedním z protikandidátů bude i nejviditelnější tvář VV Vít Bárta. „Svůj hlas dám sobě. Víta Bártu považuji za tak schopného člověka, že se bude dále podílet na řízení VV v první linii. Jestli je ideální, aby byl předsedou v souvislosti s tou velkou kampaní, si nejsem jistá," uvádí Peake v rozhovoru Přímo k věci s Barborou Tachecí pro MF Dnes.

Přesto považuje za správné, že exministr dopravy do volby jde. „Vít Bárta je dominantní člověk, který je neustále označován za skutečného lídra, a jsem ráda, že to není nějaký Janoušek nebo Dalík stojící v pozadí za politickou stranou, ale že je to člověk, který do toho šel naprosto otevřeně a otevřeně kandiduje na předsedu," říká předsedkyně poslaneckého klubu VV.

Bártova očista a Babákovy sponzorské dary

Podle ní je Bárta dostatečně inteligentní, aby věděl, že pokud se chtějí Věci veřejné prosadit v politice, nemají absolutně šanci udělat jakýkoliv úkrok stranou. Tím je míněno i vysvětlení, zda jeho záměrem bylo propojit k osobnímu prospěchu politiku a byznys. „Už na to nemá moc dlouho. Přímá volba předsedy bude za tři týdny a je na něm, aby tak učinil," poznamenává Peake.

Dohady o její straně vyvolávají i sponzorské dary poslance Michala Babáka. Především to, že si na ně vzal půjčku, ale také to, že za jeho podíl ve firmě je někdo ochoten zaplatit stonásobek původního vkladu. „Udělal to proto, že je přesvědčen, že peníze, které věnoval VV, jsou jen zlomkem hodnoty akcií, které drží," nevidí Peake důvod, proč by spolustraníkovi neměla věřit.

Véčkaři už fasádu demokracii asi dělat nebudou

Největší pochybnosti má ale o tom, jestli Věci veřejné mají zůstat v koalici, nebo ne. „Od řady lidí jsem cítila velké zklamání, že jsme nebouchli do stolu a neodešli a místo toho přistoupili na kompromis. Myslím, že tahanice v koalici nepřestanou a že jsme možná promarnili šanci odejít," domnívá se šéfka poslanců VV.

Z jejích odpovědí také vyplývá, že splaskávají předvolební bubliny. Jednou jsou vnitrostranická referenda, která VV v poslední době takřka nevyužívají. „Bylo výsledkem naší ideové konference, že omezíme moc véčkařů," přiznává Peake, že najednou už se jim „klikači" nehodí. A nic nebude ani z předvolebních smluv o loajalitě, protože se v případě Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky a Stanislava Humla nechystá jejich finanční naplnění.

K věci:

Peake: Nemám pocit, že jsem součástí zločinného spolčení 

Výzvy k odchodu Bárty nejsou marginální, apeluje Peake 

Vnitro je pro VV zásadní. S výměnou Johna nepočítáme, říká Peake 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…