Unikl dokument o plánech KSČM. Myslí to vážně

07.05.2011 21:43

Čeká nás nová revoluce, znárodňování, zavedení lidové demokracie, umlčení kritiků, a pokus zrušit NATO? Podle deníku Právo to všechno prý chtějí prosadit radikální komunisté sdružení v Marxisticko-leninském odborném klubu. Vše prý je uvedeno v návrhu Minimálního programu KSČM. Komunisté to však popírají.

Unikl dokument o plánech KSČM. Myslí to vážně

Zmiňovaný dokument údajně souvisí se sjezdem strany, který se má uskutečnit v roce 2012. Vyplývá prý z něj, že cílem komunistické strany je nahrazení soukromého vlastnictví rozhodujících výrobních prostředků celospolečenským, jež odstraní ono zcizování hodnot majetnými, nepracujícími třídami. Materiál podle deníku Právo prý nese podpis člena širšího vedení KSČM Milana Havlíčka.

"Máme před sjezdem, je tedy samozřejmé, že se objevují různé návrhy a příspěvky do diskuse. Takovýto materiál, o kterém se zmiňujete, jsem neviděl,ale neznamená to, že neexistuje. Nikoho za názory uvnitř strany netrestám, v rámci diskuse jich zaznívá celá řada. K tomu, aby však mohly být zařazeny do našeho programu, však nestačí to, že je někdo předloží na papíru - vše musí projít celou řadou jednání a schvalování vedení," řekl ParlamentnímListům.cz předseda KSČM Vojtěch Filip. Zdůraznil, že pokud dokument existuje, není oficiální, a proto je k němu tak třeba také přistupovat. "Náš program strany mluví jasně, stačí se podívat na naše stránky. To, že by se měl ubírat tímto radikálním směrem, nepovažuji za reálné," shrnul Filip.

Jak uvádí Právo, autoři textu však prý mimo jiné hlásají, že „první etapa překonání soudobého protilidového, nedemokratického totalitního kapitalistického režimu proběhne formou revolučních, lidově demokratických přeměn."

Čtěte také:

Štětina: Komunisty zakázat. Ale rychle, ještě před volbami

Dusno u komunistů. Filip seřval poslankyni přede všemi

Komunisté netuší, zda jsou proti antikomunistickým plánům buržoazie

Píše se prý také následující: „Místo a úloha komunistické strany v tomto procesu bude spočívat nejen v osvětové, informační a propagandistické činnosti, ale i v řídící a organizátorské práci mezi lidmi při důsledném respektování demokratických principů, zejména na základě podřizování zájmů menšiny zájmům většiny." 

Je to diskuse, říká radikál
Tím však názory radikálních komunistů nekončí. Existuje prý také dvacet programových tezí, které chtějí po „vítězství pracujícího lidu" prosadit. Například navrátit majetek pracujícímu lidu nebo znárodnění výrobních kapacit, přírodních zdrojů, dopravní a komunikační infrastruktury, médií, bank a jiných finančních institucí.

A co stojí určitě za zmínku, je také to, že tato skupina komunistů také chce „povolat k odpovědnosti všechny, kteří zapříčinili ekonomický, společenský a morální úpadek země". A bude prosazovat to, že pracovat ve prospěch společnosti bude povinností všech práceschopných.

Právo ještě upozorňuje na to, že uvnitř KSČM představuje tyto konzervativní  a zároveň radikální kruhy skupina kolem místopředsedy Stanislava Grospiče a šéfky pražských komunistů Marty Semelové. "Program strany je jasně daný, to však neznamená, že uvnitř strany nemohou zaznít i odlišné názory. To, že je zmiňovaný dokument uváděný jako možný fakt, není příliš objektivní. Jedna věc je přece diskuse se všemi možnými názory, druhá věc pak konečné rozhodnutí všech - nejenom jedné skupiny," zareagoval pro ParlamentníListy.cz Stanislav Grospič. Podle něj však není uvnitř strany cítit nějaké velké názorové pnutí. Narážel tak zřejmě na Právěm citovaný výrok Jiřího Dolejše, který radikální tvrdé teze odmítl a označil je za pouhé soukromé iniciativy, které se uvnitř strany objevují.

Téma zákazu stále živé
To, do jaké míry by mohly návrhy tvrdého jádra komunistů být realizovány, ukáže čas. Není však zřejmě zcela bez náhody to, že se materiál objevil v období, kdy KSČM čelí snahám o rozpuštění. Je totiž jasné, že může být další kapkou k tomu, aby vůči této straně dál narůstala a byla přiživována nenávist.

Toho si jsou komunisté zřejmě vědomi. I proto je možné, že mezi sebou rozehráli tichou válku.
Nedávno na to upozornily ParlamentníListy.cz. Přímo na svém zasedání ústředního výboru se problémem stalo únorové vystoupení poslankyně Marty Semelové ve sněmovně k třetímu odboji. Předseda partaje Vojtěch Filip Semelové už sice za její neuvážená slova již před časem vyčinil, ovšem to zřejmě nestačilo. Na dubnovém zasedání ÚV KSČM Filip na Semelovou uhodil znovu.
Projednávala se situace uvnitř vládní koalice, rozdělovaly se úkoly v boji proti sociálně nespravedlivým reformám vlády, ale také se probíraly postoje strany k minulosti. A létaly pomyslné facky.

„Jestli si někdo neuvědomuje, co by se stalo, kdyby se přece jen pravici podařilo získat vinou neuváženosti některých z nás či neschopnosti pochopit situaci argumenty pro podání návrhu Nejvyššímu správnímu soudu, tak by se nad svou politickou prací měl zamyslet. Pravici by se totiž podobné postoje hodily," uhodil ve své řeči předseda Vojtěch Filip. A všem bylo hned jasné, koho tím myslel.

„Filip seřval nedávno Semelovou. Na zasedání strany. Kvůli tomu, co řekla v parlamentu," sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj blízký vedení strany.

V Evropě se komunisté podílejí i na vládě, u nás mají stálé jádro voličů

Ministerstvo vnitra chystá již několik týdnů návrh pro vládu, který by měl být předložen Nejvyššímu správnímu soudu.

Čtěte také:
Zrušit komunisty? Řečtí soudruzi jsou šokováni: Machinace vlády!
Paroubek prolomil tabu. Komunisté: Ano, ve vládě jsme po celé Evropě

V řadě evropských zemích přitom mají komunisté svoji poměrně silnou pozici, někde dokonce mají své členy i ve vládě. V České republice je to od roku 1989 nepřípustné - a to i přesto, že voličská základna KSČM zůstává stále na stejné úrovni. Díky tomu sedí komunisté po každých volbách v Poslanecké sněmovně. Přízeň jejich voličů nijak výrazně neklesá, občas dokonce mírně stoupá. Většinou v období, kdy se země potácí v krizi. Naposledy si několik desetin procenta přízně voličů připsala KSČM v nedávné vládní krizi v dubnu.

Čtěte také:
Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé
Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává
Ransdorf chápe Paroubka: Vláda je horší než Topolánkova. Do ulic!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…