Věci veřejné škrtaly příznivce. Hlasují jen ověření

07.05.2011 9:56

Věci veřejné prověřovaly identitu svých příznivců - véčkařů - registrovaných na webu. Z 18 500 lidí ale zareagovalo jen 5 431. Ti se mohou zúčastnit volby předsedy strany.

Věci veřejné škrtaly příznivce. Hlasují jen ověření

Registrovaní příznivci musí Věcem veřejným zaslat své telefonní číslo a poštovní adresu. Tím se zařadí mezi takzvané obálkáře, kteří mohou prostřednictvím internetu nebo telefonu dávat hlas kandidátům na předsedu strany.

Autorizovala se jen třetina příznivců

„Prosíme ty, kteří chtějí být nadále sympatizanty strany a dostávat informativní e-maily, SMSky, chtějí se účastnit referend a přímé volby, aby obratem odpověděli na tento e-mail. Na základě doplnění níže požadovaných údajů Vás budeme moci zařadit mezi aktivní příznivce strany," cituje MF Dnes výzvu strany. Ten kdo odpověděl, obdržel vygenerovaný kód k zadání do formuláře na internetu.

Na výzvu ovšem reagovalo jen 5 431 lidí z 18 500 registrovaných. Podle Pavla Dobeše, který je zodpovědný za hlasování na internetu, to může být tím, že VV přišly o podporu části lidí nebo neochotou vkládat do systému všechna potřebná data. Aktualizace databáze ale není ještě uzavřená.

Na hlasování dohlédnou notáři

Věci veřejné chtějí prověřováním databáze zprůhlednit hlasování a vyhnout se tak „černým duším", tedy umělému navyšování voličské základny. Dozor na hlasováním budou držet také dva notáři.

Hlasování nezačne dřív než 15. května, musí být uzavřeno do 23. května. Podle MF Dnes chce strana nechat hlasování běžet nejméně čtyři dny. Má tam být zahrnut alespoň jeden víkendový den.

Voleb se musí zúčastnit minimálně 10 procent hlasujících

Aby přímá volba předsedy platila, musí dát hlas nejméně deset procent registrovaných příznivců. Kandidát, který získá nejvíce, pak bude muset obstát ještě před delegáty volební konference. Ta se skládá jen z členů strany.

Dobeš pro MF Dnes odhadl, že hlasování může stranu přijít na sto až dvě stě tisíc korun. Další peníze bude stát volební sjezd, který se bude konat 28. a 29. května.

Související:
Bárta útočí na MfD: Ještě přijdou s tím, že papám děti a psy
Škárkův veletoč: Nevolte Bártu a já se vrátím 
VV provádějí inventuru svých příznivců. Kvůli volbě předsedy strany 
Škárka navrhuje: Ať je ministr Bárta předsedou strany 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…