Bártu popudil Nečasův rozhovor: To premiér nemyslí vážně

09.05.2011 5:12

Exministr dopravy a kandidát na šéfa VV Vít Bárta zuří. Naštvalo ho, že vicepremiér za VV Radek John si podle vyjádření premiéra Petra Nečase nebude moci sám vybrat členy svého týmu. Rovněž se mu nelíbí, že Nečas slevil ze svých slov o širší rekonstrukci vlády.

Bártu popudil Nečasův rozhovor: To premiér nemyslí vážně

Bártu naštval rozhovor, který poskytl premiér Petr Nečas deníku Mladá fronta Dnes. V něm premiér mimojiné sdělil, že personální změny ve vládě sice připadají v úvahu, ale již méně než dříve. Premiér je totiž s prací někdejších problematických ministrů už spokojen poté, co si s nimi důrazně promluvil. Podstatnější než personální otázky je nyní pro premiéra dokončení reforem.

Vít Bárta, který během nedávné koaliční krize odešel z vlády, je Nečasovými slovy znepokojen proto, že očekával změny i na jiných ministerských postech než těch, které drží Věci veřejné.

„Vnímám to jako velmi tvrdé sdělení koaličnímu partnerovi. Věcem veřejným bylo sděleno, že dojde k rekonstrukci vlády a že si všechny strany zametou před svým prahem. Místo toho slyšíme, že se budou dělat reformy a možná se budou dělat nějaké personální změny a kdo ví jestli, protože pan premiér udělal bububu a ministři začali pracovat," nechal se slyšet na idnes.cz.

Vicepremiér a předseda VV Radek John, který byl během vládní krize odsunut z pozice ministra vnitra, by si pro svůj nový protikorupční úřad měl podle slov Nečase vybírat lidi jen po konzultaci s šéfem Úřadu vlády. I to Bártovi vadí. "Pevně doufám, že to nemyslí vážně," reaguje na premiéra.

Pohrozil jsem a už pracují. Nečas je s vládou spokojenější

Opět problém Tluchoř

Stejně tak se Bártovi nelíbí, že se Nečas nevymezil proti šéfovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi. Toho Věci veřejné podezírají z iniciování puče, který měl z jejich poslaneckého klubu odvést tolik poslanců, aby mohla vládnout menšinová vláda ODS a TOP 09.

"Volba předsedy klubu ODS měla proběhnout až za měsíc a najednou probíhá o tři týdny dřív a iniciátorem té předčasné volby není nikdo jiný než pan Tluchoř sám. Místo toho, aby se k tomu premiér postavil čelem, tak v tom bruslí. Pochopil jsem to tak, že pan Tluchoř má od premiéra zelenou," uvedl Bárta.

Více k situaci v ODS:
Tluchořův soupeř Doktor: Musím kandidovat, situace v ODS je hrozná

Bártova prudká reakce na Nečasův sobotní rozhovor způsobila údiv v řadách ODS. "Co k tomu mám říct? Pan Bárta je poněkud nedočkavý. Premiér řekl, že změny ve vládě udělá do konce června a teď máme začátek května. Takže se rozčiluje poměrně zbytečně," sdělil pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

"A co se týče pana Tluchoře a jeho předsednictví poslaneckého klubu, to je vnitrostranická záležitost, kterou si vyřešíme sami. My také nelustrujeme politiky Věcí veřejných," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…