Pospíšil: Nový občanský zákoník by mohl více hájit práva občanů

09.05.2011 13:48

Ministr spravedlnosti spolu s premiérem Petrem Nečasem dnes představil návrh nové podoby občanského zákoníku, který má z velké části nahradit dosavadní zákony, především zákon o rodině a obchodní zákoník.

Pospíšil: Nový občanský zákoník by mohl více hájit práva občanů

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje schválení občanského zákoníku za klíčové a doufá v apolitičnost schvalovacích debat. Premiér Nečas pak zmínil, že vláda se zákoníkem bude zabývat na jednání 18. května.

Dnešní občanský zákoník pochází z roku 1964, a přestože prošel rozsáhlou novelizací, podle odborníků je dnes nevyhovující. Ten dnešní se zpracovával deset let.

„Nový občanský zákoník sjednotí právní normy do jednoho kodexu a zároveň se tím odbourá dvojkolejnost," podotkl premiér. Při přípravě zákoníku byla vytvořena rektifikační komise v čele s profesorem Karlem Eliášem, uvedl. "Autoři se nechali inspirovat Rakouskem, Švýcarskem,  Německem, či právem nizozemským," podotkl dále Nečas.  "Zákon přináší větší svobodu jendotlivce a respektuje vůli člověka," řekl také.

Pospíšil zákoník považuje za klíčovou reformu pro kvalitu občanského práva. „Současné platné české občanské právo, které sice bylo v 90. letech výrazně změněno, je stále v zásadě právem odpovídajícím komunistickému režimu. Ten neuznával lidská práva a soukromé vlastnictví a to se v občanském právu promítalo," vysvětlil Pospíšil.

Větší práva při dědění, anebo při sousedských sporech

Ve srovnání s úpravou občanského práva s okolními zeměmi EU je česká úprava velmi nedostatečná. „Češi jsou tak v rámci Evropské unie občany druhé kategorie, jejichž ochrana práv je daleko omezenější. Projevuje se to každodenně," vysvětlil dále Nečas.

Autoři chtějí uvést rozsáhlou úpravu, která bude občanům dávat rozsáhlá práva ve všech životních situacích - při úrazu, při dědění, při uzavírání manželské smlouvy i při sporech například sousedských. Měla by zahrnovat i ty situace, které mohou vyvolat spor. Například k dědictví nebude muset být notářský zápis, stačit budou svědci. Snazší bude také někoho vydědit. Pokud se občané vydají na dovolenou, tak také budou mít možnost ji reklamovat, pokud dovolenou měli zkaženou. Například pokud byli ubytováni v nevyhovujíích podmínkách.

Občanský zákoník se týká i podnikání. Například akciová společnost by mohla být nově řízena jen dozorčí radou. Nebo budova a pozemek už nebudou moci mít rozdílného vlastníka. Odškodňování za úraz nebo chybu už nebudou určovat ministerské tabulky, ale výraznější pozici bude mít soud.

„Občanský zákoník je v nové podobě daleko podrobnější, obsahuje mnohem více paragrafů, které přinášejí řadu nových skutečností," upozornil také Pospíšil.

Zákoník by mohl platit od ledna 2013

Nový zákoník je také více postaven na vůli občana, který může v zásadě činit cokoli, pokud nenarušuje práva někoho jiného a občanský zákoník slouží pouze jako jakási podpůrná berlička.

Ministr spravedlnosti předpokládá, že některé věci budou ještě odborně debatovány a to například v parlamentu. „Máme zájem na tom, aby zákoník získal větší podporu než koaličních partnerů. Nebudeme ale zkracovat žádné lhůty v parlamentu," dodal Nečas. Ministr spravedlnosti doplnil, že pokud se zákoník podaří legislativně přijmout do letošního podzimu, mohl by platit od ledna 2013.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…