Kalousek: Ministerstva chtějí peníze? Nedostanou

10.05.2011 9:41

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce snížit výdaje státního rozpočtu, aby mohl lidem vrátit příspěvky na spoření. Ostatním ministerstvům ale peníze navíc dávat nebude. Chce, aby se resorty naučily šetřit. Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Kalousek: Ministerstva chtějí peníze? Nedostanou

Stát dluží klientům stavebních spořitelen 6 miliard korun, protože Ústavní soud zrušil padesátiprocentní daň, která byla uvalena na státní příspěvky na spoření. Kalousek chce peníze získat snížením výdajů státu o 4,5 miliardy korun. O 1,1 miliardu korun pak přijdou kraje a obce.

Chtít můžou, ale nedostanou

Příští rok také poroste DPH, a tak ministerstva budou potřebovat víc peněz. „Chtít můžou, akorát je nedostanou. Musejí si s tím poradit," řekl Kalousek v Hospodářských novinách. Ve snížené sazbě prý úřady nenakupují téměř nic až na teplo, noviny a knihy.

Ve veřejném zdravotním pojištění naopak stoupnou ceny léků. Kalousek ale tvrdí, že ve zdravotnictví jsou potřeba reformní kroky.

„Vyšší sazba daně z přidané hodnoty vyvolá logicky větší tlak na úsporná opatření, což vidím jako pozitivum," řekl Kalousek v HN o resortu zdravotnictví.

Dividendy půjdou na likvidaci ekologických škod

Další peníze budou chybět v důchodové reformě. Kalousek odmítá, aby se v této chvíli financovala z dividend společnosti ČEZ. Odůvodňuje to tím, že stát musí zaplatit jiné staré závazky, například odstranění ekologických škod.

Důchodová reforma se má zčásti platit ze sjednocení daně z přidané hodnoty. To přinese zhruba 26 miliard do státní kasy. Pak se přidají i dividendy a privatizační příjmy.

„Deficit průběžného systému je dominantně ovlivňován mírou nezaměstnanosti. Musíme směřovat k co nejúnosnějšímu deficitu," chtěl by Kalousek.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…