Kníže souhlasí: Lobkovický palác Němcům, pro Čechy pozemek v Berlíně

11.05.2011 9:07

Německo koupí historický klenot – Lobkovický palác. Oplátkou Češi získají lukrativní pozemky v diplomatické čtvrti a dost peněz na výstavbu nového sídla českých diplomatů v SRN. Stávající ambasáda je nevzhledná a její provoz příliš drahý.

Kníže souhlasí: Lobkovický palác Němcům, pro Čechy pozemek v Berlíně

Německá spolková republika už řadu let usiluje o koupi Lobkovického paláce, který mají zatím jen v pronájmu. Sídlí tady německá diplomatická mise a naši západní sousedé by barokní palác rádi získali do osobního vlastnictví. Vede je k tomu i jisté citové pohnutí. Zahrada paláce pojala na podzim 1989 tisíce občanů tehdejší NDR, kteří toužili přejít do západního Německa. Dohoda o prodeji je na spadnutí. Informaci přinesl server Novinky.cz.


Zaregistruj se a vyhraj. Více info


Návrat k prvorepublikovým kořenům

Lobkovický palác je symbolicky významný pro Němce, návrat českých diplomatů na Tiergartenstrasse srdeční záležitostí. "Je nedaleko tam, kde bylo kdysi předválečné československé velvyslanectví," prohlásil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP09).

Připomněl, že celá transakce bude pro Čechy výhodná, neboť za Lobkovický palác získají lukrativní pozemek na prestižní adrese a ještě zbudou peníze na stavbu nové ambasády. České velvyslanectví v Berlíně užívá budovu ambasády v bývalé NDR, která je architektonicky zajímavá a je i jistým unikátem, nicméně podle Schwarzenberga je naprosto nepraktická, veliká, ošklivá a málo reprezentativní. Její provoz ročně stojí přes deset milionů korun.

Tato budova proto bude prodána spolu s několika dalšími, které ČR na území Spolkové republiky vlastní. Získané prostředky půjdou také na výstavbu nového reprezentativního sídla českých diplomatů v SRN.

Související:

Německý zájem o Lobkovický palác v Praze trvá. Bude na prodej?

Nečas a Merkelová: Oběd a možná i Lobkovický palác

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…