Poslanci řekli ano Drábkově malé důchodové reformě

11.05.2011 13:07

Sněmovna odsouhlasila malou důchovou reformu z pera ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) Pro zákon bylo 82 poslanců, proti 53 z přítomných 136 zákonodárců. Proti byli sociální demokraté i komunisté.

Poslanci řekli ano Drábkově malé důchodové reformě

Novela je veřejnosti známá jako takzvaná malá důchodová reforma. Drábek ji připravil na základě rozhodnutí Ústavního soudu a upravuje výši penzí. Více se zohlední to, kolik lidé v životě vydělávali.

Vládou navržená novela o penzích počítá s tím, že 70 procentům lidí se důchody sníží, zatímco 20 procentům nejbohatších se zvýší. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) však slíbil, že penze se fakticky nepropadnou. Dorovnat by je měla valorizace. Zrychlí se také sjednocování věku odchodu do důchodu pro ženy a muže.

U mužů se bude zvyšovat i nadále o dva měsíce ročně, u žen narozených od roku 1956 se zrychlí zvyšování této věkové hranice na čtyři měsíčně ročně. Zcela sjednotit by se měl tento věk v roce 2041, kdy osoby narozené v roce 1975 budou chodit do důchodu ve věku 66 let a osm měsíců. S tímto ustanovením ale opozice nesouhlasila.

Emmerová neuspěla s návrhem na zamítnutí 

Návrh na zamítnutí tohoto zákona navrhla poslankyně z ČSSD Milada Emmerová. Poslanci ale odhlasovali, že žádné zamítnutí se konat nebude.

Emmerová ve své řeči kromě jiného poukazovala na to, že novela o důchodovém pojištění počítá s odsunem odchodu do důchodu, což je ale v rozporu se závažnými směrnicemi EU. "Že by vláda pracovala s těmito závaznými směrnicemi EU, to pochybuji," řekla ironicky, když vyjmenovávala normy unie, v nichž platí, že odchod do důchodu se řídí mezinárodnímu úmluvami a nesmí přesahovat 65 let.

Po tomto zákoně poslanci svou schůzi ukončili. Středeční jednání tak začalo ve 12.00 hodin a skončilo ve 13.05. Zákonodárci si ale na začátku jednacího dne odhlasovali, že případně mohou jednat i po 14.00 hodině. Předtím si ale několk zákonů vyřadili z programu schůze.

Odložili rozhodnutí o návrzích Řápkové na příští schůzi

Například sněmovna odložila rozhodování o možnosti exekuce dávky na živobytí nebo o zákazu pobytu za přestupky, jak to navrhla bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), až na svou příští schůzi, ktreá se má uskutečnit počátkem června.

Poslanci z programu končící schůze vyřadili také novelu zákona o stížnostech, kterou předložilo jihomoravské zastupitelstvo, nebo senátní novely zákonů o půdě a o rozpočtovém určení daní.

Možnost exekuce dávky na živobytí se stala už v úterý předmětem vzrušené debaty poslanců. Opozice této novele zákona o hmotné nouzi vyčítala asociálnost, kritika zněla i z vládních řad.     

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…