Překvapení pro Nečase: Nevěděl jsem, že chce John rezignovat

11.05.2011 14:13

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se sejde s předsedou VV Radkem Johnem, k jeho ohlášené rezignaci na funkci vicepremiéra pro boj s korupcí se do té doby nechce vyjadřovat. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je situace vážná, doufá ale v kompromis. John ve středu řekl, že necítí hmatatelnou podporu protikorupčního boje. S Nečasem se někdejší ministr vnitra v minulých dnech neshodl na podobě svého týmu.

Překvapení pro Nečase: Nevěděl jsem, že chce John rezignovat

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

 

Nečas novinářům řekl, že Johnovu rezignaci nemá, osobně se s ním neviděl a bude s vicepremiérem jednat. "Do té doby se k tomu nebudu vyjadřovat," uvedl. John prý Nečasovi o záměru odejít z kabinetu neřekl, naopak podle premiéra pokročili dál v diskusi o jednacím řádu Johnova úřadu a o pravidlech vládního protikorupčního výboru. Nečas potvrdil, že svolá jednání koaličních špiček, musí ale ještě dohodnout, kdy bude. 

Kníže věří v kompromis, Kalousek vnímá spor premiéra s Johnem

"Situace je velice vážná, doufám, že se ještě najde rozumný kompromis. To bude vyžadovat ústupek z obou stran," řekl k Johnem ohlášenému odchodu z kabinetu Schwarzenberg. Jak by kompromis mohl vypadat, prý nemůže předem říci, může vzejít z jednání. Na adresu VV předseda TOP 09 podotkl, že netuší, k čemu se odhodlají, někdy prý pro něho nejsou vypočitatelné. 


Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že v nynější situaci se "evidentně jedná o interpersonální spor" mezi předsedy ODS a VV Nečasem a Johnem, ne o spor ideový. "TOP 09 nemá pocit, že by tomu nějak prospělo, kdyby do toho sporu vstupovala," podotkl. TOP 09 podle Kalouska věří, že nynější situace nebude znamenat destabilizaci vládní koalice a že Nečas a John spor urovnají. 

Jednání koaliční devítky je podle informací svoláno už na středeční večer. Ještě před tím se sejde John s prezidentem Václavem Klausem. Od své rezignace si slibuje urychlení reformních snah vlády i personálních změn. Ve vládě za VV zatím zůstávají ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. 

Související: Klaus vyslechne stížnosti a důvody k rezignaci Johna ještě dnes


John, který se po odchodu z čela ministerstva vnitra, stal vicepremiérem s odpovědností za boj s korupcí, chtěl mezi svými spolupracovníky například někdejšího náměstka na vnitru Michala Moroze. Proti jeho výběru spolupracovníků se ale Nečas postavil. Jejich spor nevyřešila ani úterní odpolední schůzka.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…