John v OVM: Bárta chce být centrální mozek lidstva. Kočí dostala 120 milionů

15.05.2011 13:31

Podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna je třeba upřít pozornost na to, kdo a proč chce jeho stranu zničit. Protože cílené zveřejňování amatérských nahrávek podle něj k ničemu jinému nevede.

John v OVM: Bárta chce být centrální mozek lidstva. Kočí dostala 120 milionů

Věci veřejné jsou směšné. "Ano," kývl John v nedělních Otázkách Václava Moravce. "Naše politická směšnost byla v tom, že jsme přišli s tím, že opravdu jde zastavit kradení v tomto státě. Nějaký odpor jsme čekali, ale takováhle mediální kampaň, to je síla."

Že někdo chce jeho stranu zničit, je podle něj očividné. "Však se podívejte, objevil se skandál, že si pan Dalík řekl o obrovský úplatek, což je otřesné, ale Mladá fronta hned přišla s nahrávkou Věcí veřejných. Ta je pak v obrovském článku na titulní straně, zatímco Dalík, který je daleko závažnější, se krčí v malinkém článečku někde na třetí stránce."

Věci veřejné podle něj byly naivní. Neočekávaly takové "brutální okopávání kotníků".

Nečas není muž, který drží slovo

John si nemyslí, že premiér Petr Nečas je muž slova. Sliby totiž prý neplní. "My jsme řekli, že bude vláda rekonstruovaná, a za těch podmínek jsme odsouhlasili pokračování koalice. Ale nebylo splněno nic. Chtěli jsme rychle pracovat, ne se hádat. A pohlo se to až teď, když jsem rezignoval."

Konečně se prý scházejí K9, konečně se mluví a jedná. Dosud prý jen Věci veřejné dělaly kompromisy, ačkoli se dohodlo, že kompromisy budou na všech stranách. "Věci veřejné už nebudou zahnávány do kouta. Ze schůzí se budou dělat zápisy, aby bylo doložitelné, kdo se pro co zavázal."

Kočí dostala od ODS 120 milionů

Jeho rezignace na post vicepremiéra pro boj s korupcí je prý definitivní, do úřadu se vracet nechce. "Všechno to stejně celé bylo o vnitru," podotkl. "ODS chtěla mít vnitro, čekala, že tam John bude jenom sedět a všechno se bude dít tak jako dosud. A když viděli, že ne, pokusili se dostat Johna pryč. I zevnitř strany."

John tím narážel na dnes už vyloučenou Kristýnu Kočí, která odstartovala partajní zkázu v očích médií i veřejnosti. Ve vulgární nahrávce, kterou pořídil Lukáš Vích, přiznala, že dlouhodobě připravuje s (dnes už bývalým) šéfem poslaneckého klubu ODS puč. Mimo jiné na záznamu říká, že "má spravedlnost" a "MF Dnes je jediná, která to hraje s náma".

Více: Kočí šokuje: "Klaus se posere. Podpoří mě Havel."

Podle Johna za spolupráci a rozvrat VV dostala Kočí "odměnu" 120 milionů korun. Prý od ODS.

Pokud nebude rekonstrukce, z vlády odejdeme

John má jasno, VV si prý musejí "dupnout". "Musí se jasně říct, jestli se zrekonstruuje vláda. Pokud ano, ještě to zkusíme," kývl. Dokáže si prý představit i menšinovou vládu s podporou VV. "V tom případě dobře, ale domluvíme se, které body z našeho programu budou prosazeny. A pokud ano, pak vládu podpoříme."

Pokud ale budou koaliční partneři VV i nadále ponižovat, tak ony se ponižovat nenechají. "Dokud nám budou říkat: Vy jste ti podnájemníci, vy jste nějaký divný s tím cejchem ABL. To je jak chodit s židovskou hvězdou, chodit s ABL. Jestli se na nás vždycky vytáhne ABL, aby nás zahnali do kouta, tak to VV prostě v koutě nebudou."

Bárta by chtěl být centrální mozek lidstva

Poslední nahrávku, která proběhla médii, John bagatelizuje. Prý šlo o interní debatu, kde má zpravidla každý velké oči. A zejména Vít Bárta, který to podle Johna má v povaze. "Bárta by chtěl být centrální mozek lidstva a na mejdanu to zpravidla rád prezentuje," smál se. "Když je v Rusku, tak samozřejmě by nejraději za Putinem, v USA zase za Obamou, i když těm je nějakej Bárta úplně jedno."

SLEDUJEME téma: Nahrávka VV

Částečně i kvůli této Bártově vlastnosti je prý exministr dopravy skvělý  vyjednavač, který si nenechá leccos líbit. Proto by ho John chtěl do svého týmu, pokud bude zvolen do čela strany. "Bárta, Karolína Peake, Kateřina Klasnová, Milan Šťovíček a Dáša Navrátilová. To by byl Johnův tým."

Čtěte:

  • Johnovi došla trpělivost s Nečasem. Končí

  • Takhle jsem bojoval s korupcí, pochlubil se John a končí ve vládě

  • VV míří na K9 s žádostí: Chceme ministerstvo spravedlnosti

  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: par

    Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

    Právo na opravu

    Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

    11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

    Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…