Mrazivý a tvrdý Nečas. VV slíbil těžký týden

16.05.2011 10:19

Exministr dopravy Vít Bárta může na návrat do vlády zapomenout, zatímco za šéfa resortu obrany Alexandra Vondru se premiér staví. Z rozhovoru Petra Nečase pro nové vydání časopisu Týden dále vyplývá, že je chybou Věcí veřejných, když se vzdaly jednoho místa v jeho kabinetu. S dalším resortem přitom počítat nemají. Nečasova slova vychází dva dny před středečním jednáním koaličních špiček, které může rozhodnout o bytí a nebytí VV ve vládě. Politolog Zdeněk Zbořil hodnotí rozhovor jako provokaci vůči nejmenší koaliční straně.

Mrazivý a tvrdý Nečas. VV slíbil těžký týden

Věci veřejné před středeční jednáním K9 prohlašují, že budou chtít, aby byla naplněna koaliční smlouva, která jim garantuje čtyři křesla ve vládě. „Ano, Věci veřejné mají podle koaliční smlouvy právo na čtyři křesla, ale to je jen jejich věc, že Radek John jedno z těch křesel opouští," říká premiér Petr Nečas v rozhovoru pro nové vydání časopisu Týden.

Nejmenší koaliční strana by ve vládě znovu ráda viděla Víta Bártu a nově i šéfku poslaneckého klubu Karolínu Peake v čele resortu spravedlnosti. „Myslím, že i pan Bárta ví, že jeho návrat není na pořadu dne. Jiří Pospíšil dělá svou práci dobře, je oceňovaný i v odborných kruzích, ve své funkci má i podporu veřejnosti. Nevidím tedy žádný důvod, proč by měl z ministerstva spravedlnosti odejít," brání Nečas stranického místopředsedu.

U Vondry nešlo o korupci. A předraženou zakázku vybírali úředníci

Vliv na některé členy vlády si uchoval Vit Bárta, i když sám členem kabinetu už není. „Pan Bárta je vlivný poslanec Věcí veřejných. Nicméně za činnost vlády nesou odpovědnost konkrétní ministři. A pokud se nechají ovlivňovat někým, kdo stojí mimo vládu, tak tím vlastně projevují svoji slabost," myslí si premiér.

Když se za tři čtvrtě roku fungování vlády objevilo podezření na jednání teoreticky spjaté s korupcí, tak to bylo řešeno odchodem příslušných lidí. S výjimkou ministra Alexandra Vondry. „Tak tam pozor! Tam nebylo podezření z korupce. Mluví se o předražení nějaké zakázky. A tu nevybíral pan Vondra. To vybírali jeho úředníci. On pod tím není podepsaný," nachází u šéfa ODS zastání i další z místopředsedů.

Nečasova vyjádření mají povahu provokace vůči VV

Jak naloží s nabídnutou Vondrovou rezignací, premiér prozradit nechtěl, i když má jasno, jak řešit jednotlivé personální záležitosti ve vládě. „Všichni budou včas seznámeni. Ale proč obtěžovat veřejnost s každým posunem, s každým jednáním, s každým předpokladem, s každou další variantou?" ptá se Nečas.

Podle politologa Zdeňka Zbořila nemají kroky Petra Nečase oporu v koaliční smlouvě už od té doby, co bez dohody v K9 začal požadovat odvolání ministrů VV. „Jeho nejnovější vyjádření mají povahu provokace vůči Věcem veřejným, aby už konečně z vlády odešly," hodnotí Zbořil pro ParlamentníListy.cz nejnovější premiérovy výroky.

Intrika je čitelná a je jedno, zda jde o Tluchořův či Nečasův rukopis

„Vypadá to, že Petr Nečas chce Věci veřejné vyprovokovat, aby je to rozdělilo. Někteří by mohli vládu nadále podpořit, když se jim slíbí prebendy, třeba že zůstanou obrozenými ministry, nebo dostanou nějakou významnou funkci v rámci sněmovny," poukazuje politolog na to, že provokace až intrika se zdá být čitelná a nehraje roli zda nese rukopis Tluchořův, Nečasův či v souvislosti s nedělním vystoupením i Kalouskovy TOP 09.

Kromě aktuálního dění ve vládě komentuje premiéra v rozhovoru pro časopis Týden i hlasy, že letošní deficit bude zřejmě vyšší, než se předpokládalo. Prognózu Raiffeisen Bank 5,2 procenta HDP zlehčuje tím, že hlavním ekonomem je tam exministr financí za ČSSD Pavel Mertlík. Obavy ale potvrdilo i ministerstvo financí. „Tak zřejmě vycházejí z údajů za první čtyři měsíce, a to vůbec neznamená, že tak dopadne celý rok," zůstává Nečas optimistou.

Premiér s kritikou své vlády v zahraničním tisku nesouhlasí

Nepřipouští si ani kritiku z ciziny, konkrétně kritiku magazínu The Economist, podle něhož je vláda rozvrácena hádkami, odhaluje se jako rukojmí obchodních zájmů a selhává při snaze uskutečnit své velkolepé sliby. „Je to nezávislý tisk, navíc zahraniční. A já si nejsem vědom, že by kdokoli z redaktorů The Economist mluvil s někým z vlády," glosuje premiér uvedené hodnocení svého kabinetu.

K věci:

John s Bártou ministry asi neudrží. Půjdou z kola ven a zabrání volbám 

Gazdík: Véčka musí ukázat účty. Topku zajímá "Babákův pytel" 

Poslední varování profesorky: Začněte vládnout, jinak promluví ulice 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…