Před osudovou středou. Na účast Véček ve vládě to zatím nevypadá

16.05.2011 15:04

Situace ve vládní koalici nevypadá vůbec dobře a neustále se spíše zhoršuje. Čím dál tím více to vypadá, že se přibližuje možnost, že Věci veřejné opustí vládu a že by ji za jistých okolností mohly podporovat jako konstruktivní opozice. ParlamentnímListům.cz to potvrzují zdroje z VV i ODS.

Před osudovou středou. Na účast Véček ve vládě to zatím nevypadá

Vztahy mezi oběma stranami rozjitřila poslední nahrávka z Věcí veřejných, o níž se má za to, že ji na zasedání tajně pořídila renegátka Véček Kristýna Kočí. Na ní Bárta hovoří o strategickém partnerství VV s TOP 09 na tom, že by si společně rozdělili elektorát ODS.

Záznam nahrávky ZDE

To podle zdroje ParlamentníchListů.cz z největší koaliční strany popudilo řadu politiků ODS. Zakopání válečné sekery rovněž nepřispělo nedělní vyjádření Radka Johna o tom, že ODS připravovala puč ve Věcech veřejných.

více: John rozpálil ODS do běla: John se zbláznil. Véčka zavřít do ústavu

Z druhé strany rozhovor předsedy ODS Petra Nečase pro časopis Týden zase vůbec nepotěšil VV.

Více: Mrazivý a tvrdý Nečas. VV slíbil těžký týden

John ODS rozzlobil

Ještě v pátek například reagoval na zveřejněnou nahrávku poslanec ODS Michal Doktor poměrně smířlivě. "Reakce Jiřího Pospíšila neodpovídá formátu a nadhledu ministra. Beru si na pomoc poznatky z výchovy a dorůstání dětí: puberta vyžaduje trpělivost. Jakkoli my tedy nejsme rodiči strany Věci veřejné," zkritizoval ministra Pospíšila, který hovořil o možném odchodu Véček z vlády, poslanec Michal Doktor, který se v boji o předsednický post v klubu postavil Petru Tluchořovi.

více: Šťastný z ODS: Je mi na zvracení. Chybí jen mikrofony v pisoárech

"Vidíte a já myslel, že se pije pouze na večírcích u Víta Bárty. To není na žalobu, ale na ústavní léčbu. Zdá se, že John je další v řadě pacientů strany Věci veřejné. A teď smrtelně vážně. Ať si Radek John přestane brát do úst stranu ODS, ať označí toho, kdo mluvil v nahrávce Kristýny Kočí o 120 milionech, a žádá českou policii, ať koná. Vždyť je to bývalý ministr vnitra," řekl v neděli pro ParlamentníListy.cz ten samý poslanec Michal Doktor s tím, že si na těchto slovech trvá.

Konstruktivní opozice a jízdní řád

Jak už ParlamentníListy.cz uvedly dříve, Věci veřejné zastávají pozici, že pokud nedojde k premiérem avizovaným změnám v kabinetu, Véčka z vlády odejdou. VV požadují skalp ministra obrany Alexandra Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy. Véčka dále požadují ministerstvo spravedlnosti pro předsedkyni poslaneckého klubu Karolínu Peake.

více: Buď půjdou Vondra a Fuksa z vlády, nebo odejdou Véčka

„Pro nás opravdu nemá cenu, abychom nesli náklady za koaliční vládnutí a měli v kabinetu jenom dva ministry na ne zrovna strategicky klíčových rezortech. Z hlediska našeho étosu boje proti korupci je pro nás tak důležité ministerstvo spravedlnosti, protože víme, že vnitro zpátky nedostaneme. Pokud však nezískáme ministerstvo spravedlnosti a nedojde k rekonstrukci vlády, odejdeme raději do konstruktivní opozice. Byli bychom ochotni podporovat vládu, pokud bychom se dohodli, že ona podpoří některé naše programové priority," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený zdroj z Věcí veřejných.  

V takové dohodě o podpoře dvojkoaliční vlády by musel být stanoven nějaký „jízdní řád" schvalování pro Věci veřejné klíčových zákonů výměnou za něž by Véčka menšinovou vládu ODS a TOP 09 podporovaly.

ODS spravedlnost nepustí

Ani ze strany ODS není příliš vůle ustoupit. „Podle mě je varianta, že by ministr spravedlnosti Pospíšil odešel z vlády a tento rezort dostaly Věci veřejné, naprosto vyloučená. To si nedokážu vůbec představit," řekl ParlamentnímListům.cz člen grémia ODS.

„Pokud ODS neudělá nějaké vstřícné kroky, tak je asi fakt lepší ta za přesných podmínek vymezená konstruktivní opozice," reagoval na tuto informaci zdroj z Věcí veřejných.

Tluchoř číhá v záloze

Rozklad koalice a neústupnost předáků ODS a Věcí veřejných navíc podle informací ParlamentníchListů.cz nahrává nedávno odvolanému předsedovi poslaneckému klubu ODS Petru Tluchořovi, který nyní může říkat: „vidíte, měl jsem pravdu, že to s těmi Véčky není možné a vy jste mě přesto nespravedlivě nezvolili".

Je totiž nutné připomenout, že ačkoli Petr Tluchoř nebyl zvolen předsedou klubu, uniklo mu to v prvním kole o pouhý jeden hlas. Dostal 26 hlasů v momentě, kdy se před tím proti němu Petr Nečas ostře postavil. Tluchoř je znám jako velmi zkušený politický stratég a očekává se, že využije jakýchkoli chyb svých odpůrců ke své rehabilitaci, případně návratu.

více: Konečně tvrdý Nečas. Takhle zlikvidoval Tluchoře

V poslaneckém klubu má Tluchoř pořád silnou podporu a záleží, jak se osvědčí novopečený předseda Zbyněk Stanjura. Pokud si Tluchoř obhájí svou pozici ve středočeském regionu a pokud se bude zostřovat konflikt mezi ODS a VV, velmi silně to přispěje k jeho možnému návratu do vedení ODS. Zároveň může být Tluchoř klíčovým řešitelem problémů v blízké budoucnosti, protože nelze zapomenout na jeho blízké a praxí prověřené kontakty například s Miroslavem Kalouskem.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…