Bárta se brání: Ten dokument o provizích za zakázky neznám

17.05.2011 13:12

Věci veřejné dnes popřely to, co napsala o financování strany Mladá fronta Dnes (MfD). Ta popisovala systém provizí a naznačila, jak straníci v pozicích rozhodujících o veřejných zakázkách mohli předražovat zakázky, aby peníze dostala nejen strana, ale i ten, co zakázku zajistil. Podle vedení VV je ale pravdou pravý opak, než jak uvedl deník.

Bárta se brání: Ten dokument o provizích za zakázky neznám

MfD se ale odvolává na utajovaný dokument, z něhož vyplývá, že VV ve skutečnosti vedla koncepční rada v čele s Vítem Bártou. Píše se v něm i o dvacetiprocentní provizi pro ty, kdo získají pro stranu peníze ze zakázek nebo od sponzora. Spekuluje se, že tím zdrojem pro noviny je Jaroslav Škárka, který jako první uvedl, že dostal od Bárty úplatek. Poté, co podobnou informaci uvedla i Kristýna Kočí, byli pak oba vyloučeni jak z poslaneckého klubu VV, tak ze strany.

„V dokumentu je celá řada hloupostí...Nařčení Škárky jsou naprosto lživá," reagoval k tomu Bárta dnes na brífinku strany. Ten se konal ihned po jednání poslaneckého klubu VV.

Bárta navíc popřel, že by vůbec takový dokument, který navíc hovoří o tom, že o důležitých otázkách ve straně rozhoduje nikoli její oficiální vedení, ale jakási koncepční rada - ta se skládala z Josefa Dobeše, Kateřiny Klasnové, Karolíny Peake, Jaroslava Škárky, Jany Pařízkové a Markéty Vojtíškové - vznikl uvnitř strany.

„Já takový dokument neznám, nesáhl jsem si na něj," řekl k tomu Bárta. „Odmítáme toto tvrzení jako lživé a zveřejněné informace pokládáme za absurdní," dodala k tomu šéfka klubu poslanců Karolína Peake. "Poslanecký klub soudí své členy podle činů, nikoliv podle zpráv z médií. Na našich ministerstvech byly ušetřeny miliardy, dokázali jsme snížit cenu leckterých veřejných zakázek," prohlásila také Peake

Podle ní si Věci veřejné nechají udělat forenzní audit, který by měl upřesnit veškeré financování strany. "Financování Věcí veřejných je zcela transparentní a v souladu se zákonem. Již dva měsíce je možné nahlédnout v Poslanecké sněmovně do výroční zprávy, kde je uložena rozvaha, výkaz zisku a ztrát, veškeré darovací smlouvy a další dokumenty," prohlásila Karolína Peake. Předseda VV Radek John dodal, že očekává, že ostatní politické strany budou následovat příkladu véček.

Škárka přiznal: Ten dokument jsem dal MfD

Bývalý poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka existenci dokumentu potvrdil jak pro Mladou frontu Dnes, tak i pro ParlamentníListy.cz. "Ten dokument, který mi ukazujete, znám. Byl materiálem užší skupiny VV, která se zcela pravidelně scházela u pana Bárty," uvedl Škárka v rozhovoru pro MfD. 

Pro náš server pak přiznal, že to byl právě on, který dal redaktorovi Jaroslavu Kmentovi dokument k dispozici.

"Ano já jsem mu jej předal. Není zde přímo podpis Víta Bárty, ale jeho autorství je z celé korespondence patrné a jeho jméno je uvedeno i ve vlastnostech mailu," sdělil ParlamentnímListům.cz Škárka. Podle něj byla Karolína Peake, dnes předsedkyně klubu, navíc pověřena dopracováním právního rámce celého dokumentu.

Z dokumentu se prý také dá vyčíst, že se musí Vítu Bártovi vrátit všechny vynaložené peníze, které do strany vložil. V dokumentu se nepíše, kolik peněz to bylo, ale Bárta prý napsal: "Věci veřejné jsou povinny VB vráti celkovou výši investice."

"Co se týče pana Škárky, už jsem ho vyzval, aby se omluvil za to, co řekl. V případě, že tak neučiní, tak jsem připraven na něj podat žalobu," doplnil Bárta. Škárka to ale učinit nechce.

TOP 09 trvá na předložení účetnictví

Dalším skandálem véčkařů se v úterý na mimořádném jednání zabývalo také nejužší vedení TOP 09. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka bude jeho strana na středečním koaličním jednání K9 vyžadovat debatu o tom, jak dál v situaci, kdy je důvěryhodnost koalice výrazně poškozována.

„To, že náš partner je zpochybňován co do čistoty účetnictví, etických rozměrů a sám se prohlašuje za toho, kdo má být tím hlavním v boji proti korupci, to prostě vyžaduje zásadní koaliční jednání," řekl pak k tomu pro média Drábek. „Špína, která odlétá od VV, občas cákne i na TOP 09, což se nám samozřejmě nelíbí," dodal pak pro deník Právo.

Podle něj musí véčkaři vyvrátit všechny spekulace o podivném financování jejich strany. Věci veřejné ale již daly najevo, že nehodlají reagovat na požadavek TOP 09 aby zveřejnily své kompletní účetnictví. „Oni evidentně nečetli naši výroční zprávu, která leží ve sněmovně. Až si ji přečtou, tak ať upřesní, co vlastně po nás chtějí," prohlásil k tomu poslanec VV Petr Skokan.

Psali jsme:

Celá obhajoba Víta Bárty zde:
Bárta (VV): Kmenta má jediného svědka. Škárku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…