Pospíšil: Bárta má nyní hromadu času. Může vodit za ruku i Peake

17.05.2011 16:33

Místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je stále optimistou v otázce udržení vlády v dosavadní podobě. Ani dnešní nová aféra Věcí veřejných jej nerozhodila. Nesouhlasí ale s tím, aby na spravedlnosti zasedla Karolína Peake. I jí by totiž vedl nejspíše za ruku Vít Bárta, stejně jako to dělal v případě Johna a vnitra. Pospíšil to řekl v pořadu Českého rozhlasu Studio Česko.

Pospíšil: Bárta má nyní hromadu času. Může vodit za ruku i Peake

„Ten koaliční projekt ještě má smysl, jsem stálý optimista. Je třeba si uvědomit, že kromě kauz všechny tři koaliční strany pracují na reformách. Zítra se dokonce odehraje klíčové zasedání vlády, kde se bude probírat nový občanský zákoník a novela o veřejných zakázkách," řekl v pořadu Studio Česko Pospíšil s tím, že věří, že i ministři z Věcí veřejných předkládané zákony podpoří.  

Informace, které jsou nyní nově publikované v médiích, jsou ale podle něj závažné a VV mají své problémy napřed vysvětlit veřejnosti. „Nebudeme jiné politické straně dávat ultimáta k předložení účetnictví," zmínil Pospíšil a naznačil, že se tedy ODS ke svému koaličnímu partnerovi nezachová podobně, jako TOP 09.

TOP 09 totiž se totiž v úterý na mimořádném jednání nejužšího vedení strany dohodla, že bude na středečním koaličním jednání K9 vyžadovat po VV debatu o tom, jak dál v situaci, kdy je důvěryhodnost koalice výrazně poškozována.

Deník Mladá fronta Dnes totiž zveřejnil utajovaný dokument, z něhož vyplývá, že VV ve skutečnosti vedla koncepční rada v čele s Vítem Bártou. Píše se v něm i o dvacetiprocentní provizi pro ty, kdo získají pro stranu peníze ze zakázek nebo od sponzora. Podle vedení VV je ale pravdou pravý opak, než jak uvedl deník.

„To, že náš partner je zpochybňován co do čistoty účetnictví, etických rozměrů a sám se prohlašuje za toho, kdo má být tím hlavním v boji proti korupci, to prostě vyžaduje zásadní koaliční jednání," reagoval na to ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek s tím, že „špína, která odlétá od VV, občas cákne i na TOP 09, což se této straně samozřejmě nelíbí."

Související:

Podle něj proto musí véčkaři vyvrátit všechny spekulace o podivném financování jejich strany. VV ale již daly najevo, že nehodlají reagovat na požadavek TOP 09, aby zveřejnily své kompletní účetnictví. „Oni evidentně nečetli naši výroční zprávu, která leží ve sněmovně. Až si ji přečtou, tak ať upřesní, co vlastně po nás chtějí," prohlásil k tomu poslanec VV Petr Skokan.

ODS dodatek ke koaliční smlouvě nechce

VV navíc daly najevo, že budou na jednání K9 chtít dodatek ke koaliční smlouvě. Na to však ministr Pospíšil v rádiu odvětil, že ODS to samé zcela jistě požadovat nebude.

Pospíšil se také krátce vyjádřil k tomu, že by měl být ze svého postu na spravedlnosti "vyštípán." Jeho místo by měla údajně získat za VV Karolína Peake. „Já na ministerstvu spravedlnosti nelpím. Ale stojím o tento post jen kvůli dotažení díla kolem občanského zákoníku. Klidně ale budu pracovat na resortu jiném - rozumím i školství," zmínil k tomu Pospíšil.

Nakonec ale přece jen naznačil, že se mu zdá podivné, že by na ministerstvo spravedlnosti měly přijít VV,  a to zvláště kvůli propojení na ABL. „Pan Bárta má nyní hromadu času k tomu, aby si našel čas, jak na Karolínu Peake zde působit. Formálně byl na vnitru John, ale byl také řízen Bártou," dodal v této souvislosti Pospíšil.

Možná jste nečetli:

Nakonec se rozhovořil o reformním úsilí v oblasti justice, Podle něj je hotov nový občanský zákoník a pracuje se na novele zákona o státních zastupitelstvích, která má mimo jiné upravovat odvolávání státních zástupců. „Aby bylo do budoucna jasné, že tam nebudou žádné tlaky," dodal ministr.

Psali jsme:

Celá obhajoba Víta Bárty zde:
Bárta (VV): Kmenta má jediného svědka. Škárku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…