Plzeňská práva řeší problém: Prchají z ní odborníci. Hrozí zánik?

18.05.2011 10:06

Těsně před kontrolou akreditační komise na plzeňské právnické fakultě hrozí odchodem někteří profesoři. Pokud odejdou, bude to možná znamenat konec práv, i když fakulta už vypsala na nová místa výběrová řízení. Uvádí to server Týden.cz.

Plzeňská práva řeší problém: Prchají z ní odborníci. Hrozí zánik?

Akreditační komise musí kontrolu na fakultě ukončit do konce května. Posoudí, jak se právnické fakultě na Západočeské univerzitě podařilo reformovat studijní programy.

Oficiálně jsou podány čtyři výpovědi, ale další vyučující upozornili vedení, že se k podobnému kroku chystají. Jejich vyjádření však čekáme až na začátku června," sdělila Týdnu. cz mluvčí Západočeské univerzity Kamila Kvapilová.

Jenže i další významní profesoři a vedoucí jednotlivých kateder hrozí hromadným odchodem. Pokud své hrozby skutečně vyplní, mohlo by to pro fakultu znamenat konec. „Děkan Květoslav Růžička proto vypsal šest výběrových řízení na vedoucí posty na jednotlivých katedrách. Se svými místy nepočítají ani někteří vyučující, kteří se na přednáškách se studenty loučí," uvedl k tomu server.

Odborníci z Plzně prý míří ale na jiné právnické fakulty, zejména na Palackého univerzitu v Olomouci. „Nehodláme zneužívat situace plzeňské fakulty, na druhou stranu se nebráníme přijímat nebo jednat se zájemci, kteří se chystají fakultu opustit," potvrdila děkanka Právnické fakulty Univerzity Palackého Milana Hrušáková.

Ministerstvo se o studenty postará

„Dokud nebude znám výsledek, tak se k tomu nebudeme nijak vyjadřovat, ale o případné pomoci bychom zřejmě uvažovali," připustil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. 

Týden však zdůraznil, že v případě ztráty akreditace by se za studenty postavilo ministerstvo školství. „Je povinností vysoké školy zajistit možnost dostudování studentům na příbuzném studijním programu. Prakticky by tak k převedení studentů mohlo po jednáních dojít," dodal  ředitel odboru vysokých škol Jiří Nantl.

Kauza plzeňských práv začala v roce 2009, kdy se v médiích objevila informace, že proděkan fakulty Ivan Tomažič opsal svou disertační práci. Poté se začaly objevovat další podezřelé případy, které upozornily na některé studenty, kterým bylo umožněno studovat za nestandardních podmínek. V mnoha případech šlo vysoké politiky a podnikatele. Následně odstoupilo celé vedení školy a do čela fakulty nastoupil současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který děkanský post předal na začátku listopadu minulého roku Květoslavu Růžičkovi.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…