Mručení v koalici sílí: Véčka nám to kazí, ať jdou z vlády

18.05.2011 19:58

Nemine dne, aby se v médiích neobjevily informace menší či větší měrou dehonestující Věci veřejné. I když jejich závažnost postupně klesá, nejmenší vládní strana po všech svých aférách a kauzách dramaticky ztrácí podporu u voličů. Poškozeni jsou i koaliční partneři, kteří před dnešním jednáním koaliční K9 dumají, zda se mají na podporu VV spolehnout bez jejich účasti ve vládě.

Mručení v koalici sílí: Véčka nám to kazí, ať jdou z vlády

Nejasné financování strany. Byznys plán na ovládnutí politiky. Ne strana, ale sekta. Podivné půjčky spolustraníkům. Propojení strany s bezpečnostní agenturou, která sledovala politiky. To jsou ve stručnosti nejzávažnější obvinění z těch, která média neustále chrlí na Věci veřejné. Nejmenší koaliční strana tak neustále ztrácí v průzkumech volebních preferencí a každá další kauza ulpívá na vládě jako celku.

„Nám nezbývá nic jiného než trvat na tom, aby Věci veřejné v řádu dnů vysvětlily vše o svém financování, a to tak, že ukážou veřejně všechny dokumenty a jiné důkazy, které přesvědčivě vyvrátí veškeré pochybnosti. Ať už o jejich účtech či o předražování veřejných zakázek ve prospěch VV," reaguje pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

Největší díl voličských nákladů platí za obraz koalice ODS

Tomu jsou trnem v oku také zkazky o tom, jak ekonomický expert VV k velkým penězům přišel. „Věci veřejné by měly ihned vyzvat poslance Babáka, aby vysvětlil své zázračné zbohatnutí, k němuž má dojít teprve v budoucnu, ale přitom již v minulosti si při svých dluzích dokázal půjčit na to, aby obdaroval VV šesti miliony," říká Polčák s tím, že neprokážou-li VV nedůvodnost vznesených podezření, pak by měly vládu podporovat už jen z poslaneckých lavic.

Neustále nové a nové kauzy Věcí veřejných nenechávají lhostejným ani poslance ODS Michala Doktora. „Je to smutné. ODS platí největší díl voličských nákladů, nejen za otřesy Věcí veřejných, ale za celkový obraz koalice. Dospívání VV ´za pochodu´ připomíná podivnou telenovelu," poznamenává Doktor pro ParlamentníListy.cz.

Média potřebují překrýt svůj podíl na výrobě podivnosti jménem VV

Poslanec ODS přičítá vinu za úspěch Věcí veřejných v loňských parlamentních i sdělovacím prostředkům. „Myslím, že média dohrávají jednu, poměrně smutnou etapu. Strana VV přece jako virtuální projekt vznikla právě a jen pomocí médií! ´John-plakáty-dinosauři´. Média potřebují svůj podíl na výrobě této podivnosti překrýt," tvrdí Doktor s tím, že ODS potřebuje pro nejbližší období odvahu a trpělivost vládnout.

Zda však bude vládnout ve stávající trojkoalici není vůbec jisté, protože Věci veřejné občas zahrozí zaječími úmysly a také někteří zákonodárci za TOP 09 a Starosty se už netají tím, že jim s nevyzpytatelným patnerem dochází trpělivost. „Preferuji odpovědnou menšinovou vládu dvojkoalice TOP 09 a ODS. Aféry spojené s VV bohužel paralyzují potřebnou práci pro tuto zemi," potvrzuje pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Jan Farský.

Podpora bez účasti ve vládě by byla pro VV mimořádně příhodná

„Ve vzniklé situaci neexistuje dobré řešení. To, co zmiňuje kolega Farský, by bylo mimořádně příhodné pro Věci veřejné. Nenesly by žádnou odpovědnost za vládu, a to je slabá stránka této varianty. Už nyní se chovají jako opozice v koalici," připomíná pro ParlamentníListy.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, že by se VV mohly ještě více „utrhnout ze řetězu".

Její obavy pramení z toho, že by koalice neměla dostatek hlasů a řešením by nebylo ani to, pokud by se pevně dohodlo fungování takové spolupráce. „Máme totiž zkušenosti, že se dohodnutá pravidla nedodržují. Třeba jako u důchodové reformy. Tam to, co se dohodlo, vzápětí pro Věci veřejné neplatilo," konstatuje Langšádlová.

K věci:

Bárto, dnešní noviny raději nečti. Vytáhly tvého strýce Pavla 

Dnešní jednání koalice ovládne strach. Z toho, co na Véčka ještě praskne 

Bárto, už tu moc populární nejsi. Jdeš ve stopách Grosse 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …