K9 řešila zdravotnictví. Personální změny jindy. Přišel i Tluchoř

19.05.2011 0:07

Koaliční špičky měly rešit budoucnost koaliční vlády na formátu tří stran ODS, TOP 09 a VV. Zatím se však zasekly na zdravotnické reformě. K9 se také shodla na tom, že koaliční smlouva platí. Přibude jen dodatek.

K9 řešila zdravotnictví. Personální změny jindy. Přišel i Tluchoř

Problematika zdravotnické reformy dominovala jednání koaliční devítky ve Strakově akademii.

Nejmenší vládní strana VV nezahájila debatu o personálních obměnách v kabinetu, ač o tom její představitelé v minulých dnech hovořili.

"Řešíme zdravotnictví, dlouho a dnes dle mého bez cíle," uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z účastníků K9, který si nepřál zveřejnit svou identitu. Na programu by mělo být i vymezení další vládní spolupráce s Věcmi veřejnými.

OBRAZEM K9 bez výsledku

Koaliční jednání trvalo asi čtyři hodiny, politici pak opustili budovu úřadu vlády. S výsledky jednání přišel jen tiskový mluvčí. "K9 jednala i o zdravotnické reformě a bude v tomto jednání pokračovat příští týden," řekl po jednání mluvčí vlády Jan Osúch.

Psali jsme:
Komunistka k reformě: Bez císaře bych zemřela i se synem. Hyenismus

Na schůzku asi dvě hodiny po jejím zahájení přišel i bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Poté, co předseda Věcí veřejných Radek John oznámil svůj odchod z vlády, začala strana hovořit na jedné straně o tom, že koaliční smlouva je v tuto chvíli otevřená a je potřeba k ní vyjednat dodatek.

Zároveň představitelé strany upozorňovali na fakt, že podle této smlouvy by měli být ve vládě čtyři jejich zástupci. VV mají nyní ve vládě jen dva ministry. Dosavadní vicepremiér John svou demisi předal do rukou premiéra Petra Nečase. Ministr dopravy Vít Bárta rezignoval už dříve.

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake ČTK vysvětlila, že personální problematiku chce strana na vládní úrovni otevřít až poté, co si na stranické konferenci na konci května zvolí nového předsedu. Právě ona Johna vyzve na souboj o vedení strany. Třetí kandidátkou je Dagmar Navrátilová.

Dále čtěte:
Véčkař z jižní Moravy: Házejí nám jen klacky pod nohy


Čtyři body středeční K9

1. Žádný z koaličních partnerů nevypovídá koaliční smlouvu a ta bude opatřena písemným dodatkem.

2. Do výsledku vnitrostranických voleb ve straně Věci veřejné bude K9 projednávat pouze programové body. K dalším záležitostem včetně personálních otázek se K9 vrátí po konferenci Věcí veřejných.

3. K9 se shodla na systému ocenění účastníků třetího odboje které bude provedeno jednorázovým oceněním finanční částkou 100 tisíc korun plus dorovnáním důchodů účastníkům třetího odboje s podprůměrnými důchody na výši průměrného důchodu. Vdovy a vdovci po účastnících třetího odboje obdrží 50 procent jednorázového ocenění, tedy 50 tisíc korun.

4. K9 jednala o reformě zdravotnictví a bude v tomto jednání pokračovat příští týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…