Ministr Kubice: Neveksloval jsem, dřel jsem rukama

21.05.2011 17:37

Nikdy jsem nebyl taxikář ani vekslák, brání se ministr vnitra Jan Kubice v rozhovoru pro Lidové noviny tomu, co dnes mnozí považují za fakt. Že do svého nástupu na ministerský post působil v bezpečnostní agentuře nepovažuje za problém, byla prý malá. Odchod náměstků až na jednoho považuje jen za malou čistku. Velkou, jak slíbil, neplánuje.

Ministr Kubice: Neveksloval jsem, dřel jsem rukama

„Taxikáře ani veksláka jsem skutečně nikdy nedělal," prohlásil Kubice, aby tak vyvrátil fámu, která do provází už řadu let. Vyučil se prý zámečníkem. „Pak jsem si dodělal gympl a sedmdesátá léta jsem strávil v dělnické profesi zámečníka," doplnil Kubice s tím, že kolem „revoluce" dělal zásobovače na jaderné fakultě.

SLEDUJEME téma Jan Kubice

Bublan: Kubice nevydrží. Je nevzdělaný. Rath: Taxikář s StB manýry

Disident jsem nebyl, ale jsem věřící

Sám o sobě v rozhovoru uvedl, že nebyl disidentem. „Měl jsem jenom mezi nimi hodně kamarádů, se kterými jsem se chodil loučit na letiště, když je komunisti vykopli," poreferoval Kubice. Současně dodal, že je evangelíkem. „Chodil jsem na náboženství byl jsem konfirmovaný a chodím do kostela. Víru považuji za samozřejmou součást života a tím pádem i politiky," dodal ministr vnitra.

Kubice, který s příchodem na ministerstvo sliboval, že nebudou žádné čistky, nepovažuje za čistku fakt, že mu z původních zbyl jediný náměstek. „Já jsem říkal, že nebudu dělat žádné velké čistky, tohle byla malá," konstatoval na vysvětlenou.

Související:

Naše agentura byla mrňavá

Přestože Věci veřejné jsou terčem ostré kritiky za provázanost s bezpečnostní agenturou ABL, nevidí problém v tom, že sám bezpečnostní agenturu do svého příchodu na post ministra vnitra spoluvlastnil. „Co do velikosti je to rozdíl jako mezi ústředím Raiffeisenbanky ve Vídni a její pobočky v Moldávii," srovnal agenturu ABL s tou svou.

Zároveň na dotaz LN Kubice odmítl, že by někdy jeho agentura získávala informace například z policejní databáze. „Nikdy. Já jsem se s bývalými nebo jinými policajty ani nesetkával, maximálně náhodou na ulici. Můžu vás ujistit, že tam nebylo nic v kolizi s dobrými mravy," prohlásil Kubice.

U novinářů to má Kubice dobré

Kubice je rovnej. Takhle hodnotila nového ministra vnitra většina investigativních novinářů, kteří se zabývají odhalováním politických, korupčních a kriminálních kauz. Shodl se na tom jak autor knih Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta (MfD), tak i Janek Kroupa  (MfD), spoluautor knihy Pravda o Kajínkovi.

"Jediný, co vám k tomu můžu říct, je, že vím, že Kubice drží slovo. Když byl ředitelem ÚOOZ tak opravdu držel slovo," podotkl při nástupu Kubiceho na vnitro pro ParlamentníListy.cz Janek Kroupa s tím, že jako investigativní reportér se nechce vyjadřovat k politickým událostem, protože není komentátor.

„Jde o jedno z těch lepších řešení. Je zárukou morálního kreditu. Jeho snaha bojovat proti organizovanému zločinu a korupci je známá. Nejsem si však jistý, že bude všelékem. Vnitro a policie je kvůli tomu, co se v nich dělo za posledních deset let, tedy za počínání Langera, Peciny a Johna, v dost desolátním stavu. Odešly mraky důležitých profesionálů se znalostmi souvislostí a obávám se toho, aby se z Kubiceho nestal poloúředník, který bude žehlit problémy vlády," reagoval pro redakci Jaroslav Kmenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…