Ve střevech VV: Tak jsou na tom po drcení Bárty

22.05.2011 7:16

Konference Věcí veřejných, která se bude konat příští víkend, může být sešlostí, která na dalším působením strany po sérii novinových kauz zlomí hůl. Podle informací z regionů od členů, kteří si nepřáli být jmenováni, nejsou vyloučeny hlasité projevy nespokojenosti s vývojem VV ze strany jednotlivých delegátů. Předseda VV Radek John má naopak dobré zprávy: Máme tisíc nových čekatelů na členství. Situace je tragická pouze v Moravskoslezském kraji, stranické domovině Kristýny Kočí. Tam členové utíkají bez náhrady.

Ve střevech VV: Tak jsou na tom po drcení Bárty

Ti Véčkaři, kteří se své jméno uvést nebáli, vesměs mluví o naštvání členů strany směrem k médiím a podle jejich názoru štvavé kampani.

Například předseda jihočeského sdružení z Týna nad Vltavou Jaroslav Bezpalec jasně říká: „Ono je to vlastně všechno trošičku jinak". Lidé, kteří podle něj věří jen zprávám z tisku, by prý museli znát pozadí všeho a všech věcí, které se týkají Věcí veřejných. „Něco jiného je, to co se napíše a nějak jinak je to v reálu. Myslím si ale, že situace je vypjatá zbytečně a vše se zbytečně démonizuje," zastává se své strany Bezpalec.

SLEDOVALI jsme témata peníze za mlčení ve VV, nahrávka Kočí, vládní krize a nahrávka VV

Kauzy VV? Jenom lež

Ten je jednoznačně přesvědčen o tom, že všechny kauzy, které na Věci veřejné vyplavaly a možná ještě vyplavou na povrch, jsou jen lži, polopravdy. „Víme dobře, že jde o kampaň proti VV, která je zcela jasně cíleně vedena. Lidé samozřejmě věří tomu, co si přečtou, co slyší, a to je špatně," poznamenal Bezpalec.

SLEDUJEME téma volba předsedy VV
Hlasování Véčkařů začalo. Kandidáti už mají své týmy
John: Budu dělat vše pro to, abychom dodělali práci, kterou jsme začali
Šiklová stírá Johnův dopis: Měl vědět dřív, kdo chodí do bordelu
Tři scénáře, jak Véčka nezabijí Nečasovu vládu. Známe je
John utnul novou kauzu: To tvrdí ti dva, které vyhodili

Na Plzeňsku je prý nálada vyčkávací. „Momentální názor je takový vyčkávací. Teď se čeká, jak dopadne volba předsedy. Nevím kdo jak koho bude volit, ale vím, že od osoby předsedy se odvíjí i to, jak se zachovají členové plzeňského regionu. Nicméně můžu říct, že zatím hromadné odchody nejsou a na druhou stranu máme pár čekatelů, kteří se chtějí stát členy Véček," informoval ParlamentníListy.cz tajemník regionu Martin Ščepka.

U nás mají podporu všichni kandidáti

Podle něj, pokud se podaří schválit novou krajskou strukturu strany a nové stanovy, přesvědčí to řadu lidí k setrvání ve straně. Spekulovat o tom, kdo je na Plzeňsku preferovaným předsedou Ščepka nechtěl. „Znám jak voliče pro Karolínu Peake, tak pro Radka Johna a jsou zde i lidi, kteří tvrdí, že by podporovali Dášu Navrátilovou, čili jasný favorit asi není," dodal tajemník.

Podle slov středočeského tajemníka VV Tomáše Gryče to vypadá, že je mediální záměr zrušit i VV. A na vše co VV řeknou, existuje jediná mantra - ABL se rovná VV. Píchají do vás klackama do té doby, dokud nespadnete do nějaké louže"

Středočeši rostou....

„Za středočeské VV mohu konstatovat, že vládní krize nám přinesla za poslední měsíc 14 nových členů a od Nového roku vzniklo 6 nových klubů a další jsou na cestě," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Tomáš Gryč.

Převahu těch, kteří stranu opouštějí nad nově příchozími deníku Právo oznámil tajemník karlovarské krajské kanceláře Martin Kubát. „Nevím, jestli je to vlivem současné situace nebo z jiných důvodů. Na druhou stranu se sice hlásí i noví členové, není jich však tolik, jako těch končících," konstatoval.

Na Ostravsku jsou těžké ztráty

Véčkaři z Moravskoslezského kraje hlásí až čtyřicetiprocentní meziroční úbytek členů. „Do konce dubna měli možnost zaplatit členské příspěvky. Některé kluby v kraji však byly neaktivní, na mnohém se zřejmě i podepsaly aféry kolem pražského vedení. Každý se s nynější napjatou situací prostě vyrovnává po svém," sdělil Právu poslanec VV za tento kraj Jiří Rusnok. Právě na Ostravsku byla osobností Véčkařů někdejší předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí, jejíž stranická kariéra skončila poté, co obvinila Víta Bártu z uplácení a následně čelila tajné nahrávce, kterou pořídil straník Lukáš Vích, též z moravskoslezské organizace.

Zkrátka informace se liší kraj od kraje, region od regionu. Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna ale akceschopnost Véček ohrožena není. Já jsem teď před volbou předsedy objížděl republiku a ve chvíli, kdy máte dvouhodinovou diskuzi, kdy všichni se můžou ptát na všechno, tak to končí velkým sjednocením Věcí veřejných," řekl John ParlamentnímListům.cz.

Odcházejí, to jo, ale taky přicházejí

„A jestli máme úbytek členů, tak také mám řadu nových členů, kteří se hlásí. Teď máme tisíc čekatelů. Takže opravdu úbytek není dramatický a určitě neovlivní akceschopnost strany. Mimochodem, my jsme po volbách zavedli síto proti kariéristům v touze dostat se do strany v podobě jednoleté čekací lhůtě. To je myslím nejdelší lhůta ze všech stran," doplnil John.

Připomeňme, že na internetu už si Véčka a jejich příznivci volí předsedu od 19. května. Tato volba by pak měla skončit 23. května a veřejnost se dozví, kdo se stane předsedou strany. Do volby sice může vstoupit konference tím, že „internetového" předsedu nepotvrdí, ale to Radek John neočekává. Nicméně, kdyby se tak stalo, pak by předsedu volila přímo zmíněná konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…