Problém světoznámých lázní: Nepořádek, bezdomovci, hazard

24.05.2011 14:57

Karlovarští občané v plné míře potvrdili to, na co Parlamentní Listy opakovaně upozorňují. Největším problémem lázeňského města, které by podle lázeňského statutu mělo doslova zářit čistotou, je nepořádek.

Problém  světoznámých lázní: Nepořádek, bezdomovci, hazard

Černé na bílém se to dozvědělo vedení města z ankety a diskusního fóra v rámci akce „Zdravé město". Výsledkem veřejné diskuse se stal jakýsi top ten nejpalčivějších problémů, jak je
vnímají samotní Karlovaráci. Projektu se zúčastnilo přes 800 respondentů, z tohoto pohledu lze výsledky považovat za skutečně reprezentativní. To je sice důležité, ale je zapotřebí připomenout, že tyto problémy již obyvatelé Karlových Varů označili za prioritní mnohokrát, všechny strany si je daly do volebního programu a výsledek je stále tentýž: tristní a nezřídka se stav spíše zhoršuje.

Ušmudlané lázně s tepláky

Celých 27% dotázaných zařadilo na místo žebříčku nepořádek ve městě a také problematiku bezdomovců. Kromě občanů se s nimi velmi často shodují i zastupitelé. Jako příklad lze uvést
názor zkušeného politika a doyena karlovarského parlamentu Edmunda Janische (ČSSD), který Parlamentním Listům otevřeně přiznal: „Naše město je ušmudlané. Musí se uklízet pořád a to se neděje. Já dávno říkám, že Vary uklízí sníh, který vše přikryje, a déšť, který je sem tam umyje."

Kdykoliv se Parlamentní Listy zajímají o příčiny tohoto tristního stavu, tiskový odbor magistrátu odpoví množstvím argumentů na svoji obranu, z nichž nakonec vyjdeme jako trapní šťouralové. Na úklid Karlových Varů je ročně vynakládáno kolem deseti milionů korun, do úklidu jsou navíc zapojeni občané, firmy i lidé v rámci veřejně prospěšných prací, apod. Přesto vše je například hlavní kolonáda neuvěřitelně prašná, nezřídka se tam objeví zvratky a především spousta nedopalků.

Parlamentní Listy se staly v době slavnostního zahájení Lázeňské sezóny svědkem scénky, kdy si vyparáděná dáma, která si zašla na kávu na jednu z předzahrádek u kolonády, stěžovala, že měla během krátké procházky špinavé boty a bílé kalhoty. Její přítelkyně se jí smála se slovy: „Nesmíš se tak parádit, tady lázeňáci chodí v teplákách."

Kde je chyba? V lidech!

Je ovšem nutné také souhlasit s názorem náměstka primátora Jiřího Kotka, který má oblast úklidu ve své kompetenci a zklamaně vysvětluje: „Vím, že si občané stěžují, je to nekonečný problém. Ale kladou si někdy otázku, kdo ten nepořádek vlastně dělá?"

Bohužel, jeho reakce je opodstatněná. Stačí se projít Karlovými Vary v době Mezinárodního filmového festivalu. Nad ránem se město, plné „milovníků kultury", změní v jeden obří odpadkový koš. Tisíce plastových lahví a kelímků, zvratky a nedopalky jsou nezřídka doplněny také povalujícími se použitými prezervativy. Velký, páchnoucí kontejner s kelímky od piva, byl loni odstraněn teprve po několika dnech na základě urgence naší redakce.

Mluvčí magistrátu Michaela Kousalová nám na náš dotaz, zda s těmi, co nepořádek dělají, dokáže vedení města konečně zatočit: „Problematika znečištění veřejného pořádku je širší a liší se od lokality. Zatímco někde je největším problémem odkládání odpadu mimo vyhrazená místa (tzv. černé skládky), jinde je to nepořádek kolem nádob na odpad nebo nedopalky. Za loňský rok řešili strážníci městské policie v souvislosti s veřejným pořádkem 1 720 přestupků a na sankcích bylo uloženo přes 210 tisíc korun. Celkem 119 případů bylo zpracováno a postoupeno k řešení magistrátu města."

Bezdomovci musí pohoršovat více!

Neméně palčivá a složitá je v Karlových Varech problematika bezdomovců. Ta trápí občany natolik, že se na radu města obrací s různými peticemi. S jakým výsledkem, opět vysvětluje mluvčí: „Problém lidí bez domova řešíme celoročně. Každoročně obdržíme my i městská policie řadu stížností na chování a obtěžování bezdomovců na různých místech ve městě, jako jsou lavičky, nádraží, prostor před Tržnicí nebo dokonce i prostory kolonád. Vykázat bezdomovce z nějakého místa však vůbec není tak jednoduché, jsou totiž na veřejném prostranství a ve veřejně přístupných budovách, kam může každý. Městská policie může někoho vykázat v případě, že způsobuje veřejné pohoršení, a to však v případě, že jeho činy pohoršují více jak jednoho člověka. Strážníci však mohou zasáhnout v případě, že chováním bezdomovců dochází k porušování veřejného pořádku nebo nočního klidu. Nejčastější postup po příjezdu strážníků je, že bezdomovce z místa vykáží. Ve většině případů se však vykázaní lidé později na místo opět vrátí. Dalším řešením je také uložení sankce nebo pokuty, i tady je ale také výsledek takový, že většinou zůstane nezaplacená a nevymahatelná."

Více:

Festivalový rauš střídá kocovina a všudypřítomný nepořádek 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Havel: Přesvědčit mladé, že ve sklárně mají perspektivu, je běh na dlouhou trať

6:31 Hejtman Havel: Přesvědčit mladé, že ve sklárně mají perspektivu, je běh na dlouhou trať

Hejtman Karlovarského kraje pozval zástupce firem z oblasti sklářského průmyslu ke společné diskusi …