Čistý Kalousek má problém. Véčkař tvrdí, že bral peníze od loterií

27.05.2011 7:54

Teplický zastupitel VV podal trestní oznámení, jež míří na Miroslava Kalouska. Ministr měl prý získat peníze od loterijních společností a použít je na financování kampaně TOP 09. Kalousek to označil za nesmysl.

Čistý Kalousek má problém. Véčkař tvrdí, že bral peníze od loterií

Protikorupční policie již týden prověřuje trestní oznámení, které podal teplický právník a zastupitel VV Tomáš Jarolím. Dotýká se ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, který zdůrazňuje, že aféry vládních politiků se netýkají jejich strany ani jejich ministrů.

Trestní podání sice formálně míří na neznámého pachatele, v textu však jednoznačně obviňuje právě ministra Kalouska "z přijetí úplatku v souvislosti s povolením internetového sázení koncem roku 2008". Upozornil na to server Aktuálně.cz.

Samotný Kalousek si z oznámení těžkou hlavu nedělá. "Považuji to za ryze politický akt, který pouze zesměšňuje jeho autora," reagoval pro server Kalousek.

Psali jsme:
Šťastnou zemi si představuji zcela jinak, pane Kalousku, píše bloger
 Optimista Kalousek: Šťastná to země. Nikdo nemá hlad

Povolení pro internetové sázení

Jarolím je přitom jedním z lidí, které si do svého týmu vybral předseda strany Radek John poté, co jej véčkaři zvolili šéfem strany. Jejich rozhodnutí musí potvrdit ještě o víkendu strana na sjezdu.

Dále:
Véčkař se hrozí. Média na nás něco vytáhnou při sjezdu

Jarolím ve svém trestním oznámení rekapituluje, jak byly internetové sázky povoleny. V prosinci 2008 ministr financí Miroslav Kalousek internetové sázky povolil pěti českým firmám, mimo jiné i Fortuně, která patří Pentě.

Dostal se tak do konfliktu s vedením své tehdejší strany KDU-ČSL, která počátkem prosince na celostátní konferenci odhlasovala, že se sázky povolit nemají.

Týdeník Ekonom připomíná i to, že největší sponzorský dar roku 2009 ve výši jedenácti milionů korun obdržela nová Kalouskova strana TOP 09 od brněnského veterináře Dušana Novotného. Jde o muže, který pět let před tím prodal společnosti Penta síť lékáren.

Hrozily žaloby na stát

Kalousek však jakékoliv spekulace o propojení financování TOP 09 s loterijními společnostmi odmítl. "Zahraniční subjekty již internetové sázení provozovaly, přitom nepodléhaly regulaci v České republice, neplatily zde odvody ani nepřispívaly na veřejně prospěšné účely. Při zachování tehdejšího stavu navíc hrozilo, že české subjekty z tohoto odvětví budou žalovat český stát kvůli diskriminaci, omezování hospodářské soutěže, a že se budou soudit o náhradu škody," připomněl situaci koncem roku 2008 Kalousek a zároveň tím vysvětlil, proč povolil internetový hazard i pro české firmy.

"Stopu o uplácení je možno hledat ve financování volební kampaně strany TOP 09, která, ač nová strana, dokázala zafinancovat dlouhou kampaň," radí policistům teplický véčkař. To Kalousek důrazně popřel.

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …