Rath nejspíš zablokoval proplacení dotací městu Slaný

27.05.2011 15:29

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) podle vedení Slaného na Kladensku zbytečně blokuje podpis smlouvy o proplacení dotací na nákup nemocničního zařízení, které v minulosti schválil Regionální operační program střední Čechy (ROP). Město mělo dostat téměř 54 milionů korun, které však dosud nezískalo. Informuje o tom ČTK.

Rath nejspíš zablokoval proplacení dotací městu Slaný

Hejtman se podle místostarosty Pavla Bartoníčka (ODS) domnívá, že byly zakoupené přístroje o 20 procent dráž. Vyplývá to prý z tabulky, kterou Rath městu poslal. V ní jsou podle místostarosty uvedeny vysoutěžené ceny, které krajský úřad porovnal s cenami přístrojů od jiné společnosti. "Kdyby to byla pravda, tak se ta firma mohla zúčastnit výběrového řízení," míní Bartoníček.

Město má z dotací zaplatit úvěr, který si na nákup přístrojů vzalo

Městská nemocnice loni za 58 milionů korun pořídila například novou počítačovou tomografii, několik rentgenů, endoskopickou věž, operační nebo porodní stoly, řekl ČTK ředitel zařízení Jiří Šimák. "Největší položkou bylo cétéčko, které bylo osm let staré a nesplňovalo nároky, které jsou na něj kladeny dnes. To samé byl případ rentgenových přístrojů. Některé za sebou měly přes 20 let práce a musely být obměněny," vysvětlil.

Město si kvůli nákupu nemocničního vybavení vzalo úvěr, z něhož částku zaplatilo. Nyní však čeká na proplacení dříve schválených dotací. Hejtman měl podle radnice smlouvu o přidělení dotací podepsat do 31. března. "Nyní si chceme domluvit osobní schůzku, kde bychom si situaci vyjasnili a dohodli se," dodal Bartoníček.

Draze nakoupila především kladenská nemocnice

ROP projekt nákupu nemocničního zařízení nemocnice ve Slaném schválil na konci roku 2009 společně s dalšími čtyřmi žádostmi. Byla mezi nimi například i žádost o nákup přístrojů do kladenské nemocnice, která podle hodnocení získala méně bodů než ta slánská. ČTK to zjistila na internetových stránkách úřadu.

Právě nákup přístrojů do kladenské nemocnice byl podle serveru Aktuálně.cz předražený. Údajně stály v průměru o polovinu více, než je možné je objednat z veřejně dostupných katalogů od výrobců. Rath to v minulosti odmítl. Tvrdil, že vybavení za 300 milionů korun objednali jeho předchůdci a novému vedení kraje se podařilo jejich cenu snížit o 80 milionů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…