Paralympijský výbor kritizuje poslankyni Kohoutovou

27.05.2011 20:27

Poslankyně Lenka Kohoutová (ODS) se již dlouhá léta angažuje ve prospěch handicapovaných občanů. Předseda Českého paralympijského výboru František Janouch se ale domnívá, že jako politička není nestranná.

Paralympijský výbor kritizuje poslankyni Kohoutovou

Po sedmi letech totiž dostal nový rozměr vleklý spor mezi dvěma organizacemi sdružujícími a zastupujícími handicapované sportovce - Českým paralympijským výborem (ČPV) a Českým svazem tělesně postižených sportovců (ČSTPS). Z čistě spolkové platformy se po soudních peripetiích přenesl až na půdu Poslanecké sněmovny.

Kohoutová podepsala petici, které je zpravodajkou

Na redakci ParlamentníchListů.cz se obrátil výkonný předseda Českého paralympijského výboru František Janouch, aby upozornil na z jeho pohledu nestandardní chování poslankyně Lenky Kohoutové. Ta na konci loňského roku podepsala petici iniciovanou členy ČSTPS „za rovné podmínky handicapovaných sportovců" a současně se stala v Petičním výboru sněmovny její zpravodajkou.

„Chápali bychom, pokud by se paní poslankyně snažila o mediaci sporu, ale nechápeme, jak se mohla jednoznačně přiklonit k někomu, kdo ve zmíněné petici šíří polopravdy, lži a nesmysly," říká Janouch.

Výbor jsem informovala, brání se poslankyně

Poslankyně Kohoutová ale říká, že na fakt, že petici podepsala, ve výboru upozornila, přesto byla určena jako zpravodajka.

„Když se na petičním výboru rozhodovalo, kdo bude zpravodajem k petici za rovná práva handicapovaných sportovců, tak neboť kolegové vědí, že se problematikou lidí se zdravotním postižením dlouhá léta zabývám, padl názor, že bych se tím měla zabývat já. První, co jsem učinila, bylo, že jsem zmínila, že jsem signatářkou této petice a zeptala jsem se, zda nejsem v rozporu s čímkoli, co by mě mohlo ze zpravodajování vyloučit. Poslanci řekli, že bych se měla problematikou zabývat, právě proto, že jsem znalá této petice a problematiky. Na úterním petičním výboru jsem to znovu připomenula a že proti tomu měl výhrady pan Janouch. A moji kolegové poslanci znovu potvrdili, že bych měla zůstat zpravodajkou," řekla ParlamentnímListům.cz Kohoutová. 

Diskriminace ano či ne?

František Janouch tvrdí, že petice pozbyla letošním rokem smyslu, neboť přestala platit takzvaná Jednotná pravidla reprezentace ČPV a dle instrukcí Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) ČPV přihlašuje na mezinárodní soutěže všechny handicapované sportovce. „Objektivně vzato tak důvod petice zcela pominul, nesdruženým sportovcům stojí v cestě k účasti na zahraničních závodech jen jejich výkonnost," zdůraznil Janouch, podle kterého ale poslankyně Kohoutová toto odmítá brát v potaz.

Ta má ale jiný názor. „Stále neexistují rovná práva a stále tam jsou určité rozdíly a dokud se nenapraví a dokud sám stát nebude financovat rovné příležitosti ke sportování k mezinárodnímu klání, tak ta petice má stále smysl a je třeba se zabývat, proč tomu tak nebylo sedm let zpátky," řekla k tomu Kohoutová, která říká, že kvůli sporu mezi oběma organizacemi mnoho lidí přestalo sportovat a nebylo nahlášeno na sportovní klání. „Já si myslím, že tyto lidi náš stát poškodil způsobem přerozdělování financí z ministerstva školství," míní Kohoutová.

Dohoda, nebo pozastavení státního financování


Janouch uvedl, že ČPV v současnosti řeší s ministerstvem školství financování sportovců - nečlenů, protože prý podle stávajících pravidel za ně nebylo možné hradit výdaje z rozpočtu ČPV. „Naproti tomu paní poslankyně má jednoduché řešení, jak jsme jej slyšeli na prvním jednání petičního výboru: ´Buď se dohodnete, nebo zavolám Kalouskovi, aby vzal peníze vám všem´!" zlobí se Janouch.

„Takhle jsem to neřekla. Záznam z veřejného slyšení lze na jít na stránkách ČSTPS. Ale bylo to tak, že poslanec František Laudát z TOP 09 jako první řekl, že situace se mu zdá tak závažná a problematická, že jestli se obě strany sporu nedohodnou, tak jediné řešení je, aby se zastavilo financování a je to na jednání s ministrem financí. A já jsem se k tomu na konci připojila a řekla jsem, že pokud obě strany nejsou schopny se dohodnout, tak jsem pro toto řešení. Pokud se obě strany nedohodnou, navrhnu, abychom apelovali, aby pan ministr financí dočasně pozastavit financí zdravotně postižených sportovců. To je podle mě jediné účelné řešení, aby se dohodli rychle," řekla redakci Kohoutová.

Naschvály?

 „Při prvním slyšení Petičního výboru jsme hned v úvodu zdůraznili, že k žádné diskriminaci nedochází, ale poslankyně Kohoutová, která jednání řídila, to nebrala v potaz a poskytovala prostor pro vyjádření jen druhé straně. Také nás - zástupce ČPV - pozvala na poslední chvíli na jednání svého Podvýboru osoby se zdravotním postižením, který vede. Vzhledem k tomu, že to bylo na poslední chvíli, nepodařilo se nám za ČPV zajistit účast. A tento týden se má konat další jednání tohoto podvýboru a paní poslankyně už dvakrát bez jakéhokoliv vysvětlení změnila termín konání," stěžuje si Janouch.

„Tak to není. My jsme skutečně jednou změnili termín. Ale ne pro nic za nic. Ve sněmovně je ve výborových týdnech mnoho akcí a my jsme se nevešli do prostor. Proto jsme změnili po dohodě se sekretariátem sociálního výboru a podvýboru pro osoby se zdravotním postižením místo. Všem jsme dali vědět. Pan Janouch se z prvního jednání omluvil s tím, že jsme mu dali vědět pozdě. Byl ale jediný, kdo se omluvil. Všichni se změně času přizpůsobili a všichni se chtěli jednání věnovat. Já věřím, že ČPV není jen o panu Janouchovi, ale i o dalších lidech, kteří dokáží za ČPV jednat," myslí si Kohoutová.

Spor mezi oběma organizacemi se táhne již od roku 2004, kdy ČPV vyloučil ČSTPS. Český svaz tělesně postižených sportovců soudí, že jej paralympijský výbor už několik let soustavně diskriminuje, když jej prý záměrně vyčleňuje z dotačního systému i z účasti na vrcholných sportovních soutěžích pořádaných Mezinárodním paralympijským výborem (například paralympijské hry, mistrovství světa a Evropy).   

Kohoutová (ODS): Handicapovaní sportovci musí mít k financím rovný přístup

Veřejné slyšení k petici za rovné podmínky handicapovaných sportovců

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…