Gazdík to Bártovi spočítal: Pro vás dělá Klaus. Ten je za tři ministry

28.05.2011 19:01

Až ve středu se má sejít koaliční K9 na svém jednání o reformách. Už teď ale koaliční strany vysílají signály, že to bude jednání divoké. Věci veřejné zde totiž chtějí nadnést i otázku personálních změn ve vládě. ParlamentníListy.cz o tom informoval předseda Véček John s tím, že jde o výbušné téma, které může znamenat další roztržku v koalici s tím, že strana může vládní koalici dokonce opustit.

Gazdík to Bártovi spočítal: Pro vás dělá Klaus. Ten je za tři ministry

„My chceme řešit personální otázky, takže dramata můžou přijít úplně různá," řekl redakci Radek John a dodal: „Současně chceme dokončit vyjednávání důchodové reformy a zkusit se dohodnout o zdravotnické. Takže výbušných témat je mnoho," dodal.

Exministra vnitra Ivana Langera, poradce premiéra Petra Nečase, nechává Johnovo varování v klidu: „To se jen gorilí sameček buší pěstičkami do hrudníčku," reagoval pro ParlamentníListy.cz Langer. Senátor za ODS Přemysl Sobotka si pak myslí, že až Věci veřejné přijdou s personálními otázkami, "měly by vysvětlit řadu otázek kolem svého financování". "Někdy trocha pokory neuškodí," řekl redakci senátor.

Zametat jen před vlastním prahem

Podle předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga „je pravda, že v koaliční smlouvě mají Véčka přiznána čtyři ministerská křesla, zatímco teď mají jen dvě (Dobeš, Jankovksý). Připomeňme, že z resortu dopravy sám odstoupil Vít Bárta, nicméně zde zůstal jako ministr jeho náměstek a nestraník považovaný za člověka Věcí veřejných Radek Šmerda. Z ministerského křesla pro boj s korupcí po neshodách s premiérem pak odstoupil Radek John.

„Pokud každá strana bude uklízet pouze před vlastním prahem a nebude vyžadovat personální změny u partnera, tak koalice může spolupracovat," reagoval Schwarzenberg na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda personální otázky nebudou překážkou pro další koaliční spolupráci.


Čtyři ministři, jinak odchod

Podle serveru Idnes.cz navíc Vít Bárta na uzavřené konferenci Věcí veřejných v sobotu ve svém projevu prohlásil, že Věci veřejné musí ve vládě získat to, co jim patří podle koaliční smlouvy, tedy čtyři křesla. "Pokud to nedostaneme, pak už tuto vládu nepodporujme ani minutu," dodal Bárta.

„Určitě to bude velmi složitý a citlivý rozhovor, proto bych ho nerad rozehrával prostřednictvím médií," řekl o nadcházejících rozhovorech o personálním obsazení vlády místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

  • SLEDUJEME konferenci VV: ZDE


Prezident za tři ministry?

„My respektujeme požadavek Věcí veřejných, aby byla naplněna koaliční dohoda o obsazení vlády," dodal třetí z koaličních vyjednavačů TOP 09 Petr Gazdík. Podle něj by bylo nesmírně trapné, kdyby koalice skončila na personálních hádkách mezi Věcmi veřejnými a ODS.

Gazdík poznamenal, že Véčka by čtyři ministerstva měla, kdyby Radek John neodstoupil. „Véčka na jedné nahrávce přiznávají, že pan prezident Klaus dělá všechno, co oni chtějí, tak nevím, jak budeme přepočítávat posty Věcí veřejných, jestli jeden prezident vydá za tři ministry," dodal se smíchem Gazdík.

Související:


Dodejme, že jak Radek John, tak i Vít Bárta v rozhovorech pro ParlamentníListy.cz naznačili, že Véčka mají několik personálních variant k jednání, nicméně odmítli specifikovat, jak tyto varianty vypadají. Otevřeně Věci veřejné zatím jen mluvily o tom, že by se jim zamlouvalo ministerstvo spravedlnosti jako post, kde by mohly mít páky na boj s korupcí.


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…