ČSSD předloží návrh na progresivní zdanění. Vládě se nápad nelíbí

29.05.2011 18:56

Ve čtvrtek bude vláda jednat o návrhu zákona od poslanců ČSSD na zavedení progresivního zdanění. Podle novely by se příjmy nad 1,2 milionu korun měly ročně zdanit 30 procenty. Ministerstva ale s návrhem nesouhlasí.

ČSSD předloží návrh na progresivní zdanění. Vládě se nápad nelíbí

Daň z příjmu pro ty, kdo si měsíčně vydělají do 100 korun, by zůstala na 15 procentech. Vyšší příjem by se zdanil 30 procenty. Stejným způsobem by se upravily i výpočty pro zálohu daně z příjmu.

Solidární návrh, který sníží hranice mezi chudými a bohatými

"My soudíme, že návrh je solidární. Zdanila by se vždy jen ta částka nad 1,2 milionu korun," vysvětlil Mediafaxu poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Mají se tím zmenšit hranice, které jsou mezi chudými a bohatými.

Zákon by měl začít platit od 1. ledna 2012. Až tehdy by začalo zdaňovací období. Příjmy z předchozích let by zůstaly nezdaněny.

Vyšší zdanění bohatých navrhoval už bývalý ministr financí Eduard Janota. V tzv. Janotově balíčku z podzimu roku 2009 byla zvýšení daně z 15 na 23 procent pro lidi s měsíčním příjmem vyšším než 145 tisíc korun.

V programovém prohlášení vlády je slib nezvyšovat daňovou progresi

Systém více daňových pásem fungoval v Česku od roku 1993 až do 2007. V roce 2008 došlo byla zavedena jednotná daň 15 procent.

Resorty ovšem poukazují na to, že vláda Petra Nečase (ODS) se zavázala nezvyšovat daňovou progresi u danění fyzických osob.

Podle ministerstva financí návrh zákona nezohledňuje skutečnost, že se základ daně u zaměstnanců vypočítává z tzv. superhrubé mzdy, na niž má jednotná sazba daně z příjmů vazbu. Podle ministerstva kultury by úprava vedla poplatníka k vyhýbání se placení placení daně z příjmu. Rezort obrany návrh označil za nesystémový a diskriminační.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …