Chtěli, abychom zradili Bártu. Poslanci VV začínají mluvit

30.05.2011 21:26

Než se začalo v médiích veřejně hovořit o obálkách Víta Bárty (VV), vědělo o nich prý šest poslanců - uvádí to dnešní Hospodářské noviny (HN). Vedle rebelujícího Jaroslava Škárky, Kristýny Kočí, Stanislava Humla a exmanažerky PR Aleny Maršálkové o nich prý věděl také poslanec Jiří Rusnok, nová místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová a Josef Novotný.

Chtěli, abychom zradili Bártu. Poslanci VV začínají mluvit

I když o tom žádná z uvedených osobností mluvit přímo nechce, ParlamentníListy.cz zjistily jména dalších poslanců strany, se kterými bylo počítáno, že se připojí k rebelům. S těmi, co věděli o obálkách, se však neshodují. 

Paradoxně se tak potvrzují informace z počátku celé kauzy. Už tehdy se totiž objevovaly hlasy, že uvnitř strany Věcí veřejných je více rebelů, a ti všichni budou chtít poslanecký klub opustit. Spekulovalo se o různých jménech, tvrzení se však nikdy nepotvrdila. Pod vlivem neustále nových informací se pak na tuto pozapomnělo.

V souvislosti s informacemi, že o obálkách s penězi od Víta Bárty vědělo více lidí, než se dosud připouštělo, však vyplouvají na povrch další věci.

SLEDUJEME téma Peníze za mlčení ve VV

"Pokud někdo nyní tvrdí, že jsem o obálkách věděl o několik dnů předem, než se informaci dozvěděla veřejnost, tak nemluví pravdu a byl bych nerad, pokud bych byl do něčeho podobného zatahován," reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec za Věci veřejné Josef Novotný. Právě jeho jméno se totiž skutečně objevilo v pondělních HN mezi dalšími lidmi, kteří měli o podivných obálkách Víta Bárty vědět s týdenním předstihem.

"Setkal jsem se večer před tím, než vše vypuklo, se Stanislavem Humlem a on mi řekl, že se ve straně předávají nějaké obálky s penězi a že Kristýna Kočí je s jednou takovou už na státním zastupitelství. Opakuji, byl to pouhý večer před celou aférou. Dala se z toho vycítit snaha, abych se připojil na jejich stranu. K tomu jsem neměl důvod. Když jsem se zeptal, zda je pro mě také tedy nějaká obálka připravena, už se rozhovor ubíral jiným směrem. Mrzí mě, že jsem do celé záležitosti nyní ještě dodatečně zatahován," sdělil dále ParlamentnímListům.cz Novotný.

Počítalo se ještě také s rebely Petráněm i Štětinou. Couvli oni nebo iniciátoři?

Poslanec Stanislav Huml následně to, že s Josefem Novotným o záležitosti hovořil, nepopřel. To, že by se však snažil ho přetáhnout na stranu rebelů, ale odmítl. "Hovořili jsme spolu, já mu řekl, co vím, on mně také sdělil nějaké informace. Nic víc v tom nebylo," řekl ParlamentnímListům.cz Huml. Jelikož se však vedle Novotného objevila i další jména, která měla napomoci rozbít poslanecký klub véčkařů - k nim se již Huml nevyjádřil.

Čtěte také: 
Revoluce: Čtyři poslanci VV míří do ODS. A bude jich víc

Přitom podle zdroje blízkého VV se počítalo, že se k rebelům přidá ještě poslanec z Pardubic Miroslav Petráň a Jiří Štětina z Hradce Králové. Proč však nakonec ani jeden z poslanců přímo osloven nebyl a k rebelům se nepřipojil, vědí zřejmě jen ti, co tyto kroky plánovali.

"Tušil jsem, že se něco takového kolem mě chystá, nicméně nikdy mě konkrétně s něčím takovým nakonec nikdo neoslovil. A i kdyby se tak stalo, odmítl bych to. Šel jsem do Poslanecké sněmovny v barvách Věcí veřejných, ty se od svého programu, s kterým do voleb šly, neodklonily, nemám tedy důvod je zradit," sdělil k celé záležitosti ParlamentnímListů.cz Miroslav Petráň.

Jiří Štětina možnou snahu o jeho "přetažení" zaznamenal. "V září v loňském roce za mnou přišel jeden poslanec a informoval mě o tom, že Věci veřejné skončí nejpozději v dubnu letošního roku. Jestli prý se nebudu chtít proto raději přidat k nim," reagoval pro ParlamentníListy.cz Štětina. To, zda šlo o poslance Věcí veřejných, či z jiné "pravé" či "levé" strany, však upřesnit s ohledem na bezpečnost onoho člověka nechtěl. Tehdy prý nabídku s úsměvem odmítl, protože mu připadalo nemožné, že by se mohla zakládat na pravdě.

Čtěte také: 
Poslanec Štětina prozradil tajný plán: VV měly být zničeny do konce roku

"Přesto jsem o tom už tenkrát informoval předsedu strany Radka Johna. I jemu to připadalo jako velmi málo pravděpodobné. V okamžiku, kdy přišla obálková aféra, mě osobně nikdo už nekontaktoval a obálku nenabízel. I když - pokud bych si o ni řekl, věřím, že by mi ji Vít Bárta také poskytl. Nikoli jako úplatek, jak se nyní prezentuje, ale skutečně jako půjčku," dodal Jiří Štětina.

Podle něj je obálková aféra akcí řízenou. Velký podíl na jejím spuštění má přitom paradoxně samotný Vít Bárta. "Opravdu nabídl všem, co si v únoru stěžovali na to, že mají v důsledku snížení poslaneckých platů méně peněz, možnost řešení. Kdybych se přihlásil, že potíže mám, neodmítl by mě, tomu věřím," doplnil ještě Štětina.

HN: O obálkách se vědělo, ale nemluvilo

V úterý 29. března se prý v restauraci v centru Prahy setkali čtyři poslanci Věcí veřejných. Kristýna Kočí se jim svěřila, že dostala od Víta Bárty úplatek ve výši půl milionu korun. Jaroslav Škárka přiznává úplatek nižší - 170 tisíc korun. Ti, kteří se schůzky dále zúčastnili, jsou: Jiří Rusnok a nově zvolená místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová.

Vzhledem ke stále probíhajícímu vyšetřování, však ani jeden z nich nic bližšího ParlamentnímListům.cz sdělit nechtěli - i když účast během schůzky nepopírá žádný z nich. "Nezlobte se, věřím, že policie odhalí, jak se věci měly, důvěřuji jí, proto však nemohu zatím nic bližšího do médií sdělit," řekl na dotaz redakce Jiří Rusnok.

V HN však připustil, že na základě dalšího vývoje událostí poté, co se aféra provalila na veřejnost, se dnes spíše přiklání k verzi, kterou předkládá Vít Bárta - tedy, že poslancům byla v obálkách předána půjčka, nikoli úplatek.

Čtěte také:
Exmanažerka véčkařů Maršálková: Policii už nevěřím, proto hovořím
Bártovy obálky za poslušnost: Johnův muž prý brzdil vyšetřování

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…