Návrh církevních restitucí je vládní harakiri, soudí Hašek

31.05.2011 19:51

Návrh na církevní restituce, který předložila vláda premiéra Petra Nečase (ODS) vzbudil mezi zástupci levice velkou vlnu nevole.

Návrh církevních restitucí je vládní harakiri, soudí Hašek

Její představitelé, například místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a poslanec KSČM Vladimír Koníček,  svorně vládní návrh odmítli.

Vláda se na opozici "vykašlala"

Oba kritizovali vládu, že o návrhu nejednala s opozicí. Dienstbier na tiskové konferenci řekl, že by ČSSD chtěla z majetku, o kterém se mluví jako o církevním, vytvořit nadaci nebo jakýsi fond, z jehož výnosů by se financovaly veškeré náklady církví, ať už duchovní činnost, údržba a opravy památek nebo sociální služby. 

Nespokojenost s vládním návrhem vyjádřil už dříve předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. I on hovořil o vytvoření speciální nadace zřízené státem a spravované církvemi, do které by mířily finanční prostředky určené pro majetkové narovnání s církvemi. Finanční prostředky by se ale nemohly použít na podnikatelské aktivity. 

Vytvoření nadace či fondu k financování církví navrhuje také exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. Současný koaliční návrh Tlustý odmítl. Dienstbier se k Tlustého návrhu dnes nevyjádřil s tím, že ho nezná. 

Hašek: Návrh je vládní harakiri

Jihomoravský hejtman a místopředseda sociální demokracie Michal Hašek označil koaliční návrh za "harakiri" vlády. Jednání s koalicí o návrhu, který nekonzultovala s opozicí, odmítl jako zbytečné. 

Podle komunistického poslance Koníčka je vracení lesů ve vojenských újezdech, když tři čtvrtiny z nich vznikly před rokem 1948, prý nad rámec nápravy křivd.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…