Peake pro rozhlas: Chceme o personálních věcech hovořit dnes

01.06.2011 9:58

Podle předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolíny Peake budou chtít Věci veřejné rozhodně již dnes na jednání K9 probrat personální obsazení ve vládě. Peake to řekla v rozhovoru pro Český rozhlas.

Peake pro rozhlas: Chceme o personálních věcech hovořit dnes

Jednání koaličních lídrů se dnes může zadrhnout na dvou bodech: reformě zdravotnictví a změnách ve vládě. Kvůli výhradám Věcí veřejných například k tomu, aby si lidé platili amalgámové plomby, se diskuze o zdravotní reformě přerušila minulý týden. Personálie ale VV chtějí řešit už dnes.

„My budeme rozhodně trvat na tom, aby se personálie projednávaly taky, zcela jasně jsme to řekli minule panu premiérovi, který o našem požadavku ví už několik týdnů. Sám nám nabídl, abychom o personáliích mluvili po naší konferenci. O tom, v jakém pořadí budeme jednat o personáliích a o zdravotní reformě, se dohodneme s našimi koaličními partnery osobně, nikoliv přes média," sdělila Peake.

Co se týče zdravotnictví, tak VV vědí, že bude muset nějak ministr zdravotnictví vyřešit chybějících 10 miliard korun. Heger chce získat peníze také tím, že vyřadí z veřejného pojištění amalgámové plomby. Podle něj by to bylo sociálně únosné.

„V návrhu jsou vyjmuti děti a mladiství, starší lidé a byly by vyjmuté choroby, které vedou k vyšší kazivosti zubů. Tam by byla víceméně zatížena mírným způsobem ta část populace, která není nijak riziková, která si riziko zvyšuje akorát nejvýše tím, pokud si nečistí zuby," vysvětlil Heger.

„S tím ale my nesouhlasíme," zopakovala Peake. „Nesouhlasíme s tím, abychom zneužili tento nejrozšířenější stomatologický výkon k tomu, abychom začali definovat standard a nadstandard salámovou metodou," dodala Peake.

Rozhlase také k tématu oslovil místopředsedu ODS a ministra obrany Alexandra Vondru. Ten trvá na tom, že součástí řešení situace ve zdravotnictví musí být postupné zvyšování spoluúčasti pacientů. To, že se symbolem debaty o reformách staly amalgámové plomby, považuje Vondra za obraz mediální doby.

„Každý si hledá nějakou zkratku, ale myslím si, že řešení je daleko komplexnější a není o symbolech. Je to věcí vzájemného jednání, ale nemám pochybnosti, že toto je oblast, kde dohoda je možná a nutná," uvedl Vondra. „Čas kvapí a my musíme první etapu reformy předložit teď na červnové schůzi Poslanecké sněmovny tak, abychom to letos stihli," řekl Vondra.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…