Konec daňovým výjimkám. Kalousek jde po stravenkách i režijkách

02.06.2011 6:49

Dochází na slova ministra financí Miroslava Kalouska. Jeho resort připravil návrh novel několika zákonů, který představuje první fázi reformy přímých daní a odvodů pojistného od ledna 2013. Skončí tak daňové úlevy pro stravenky, závodní stravování i zlevněné jízdenky zaměstnanců veřejných dopravců, informuje deník Právo.

Konec daňovým výjimkám. Kalousek jde po stravenkách i režijkách

Návrh novel několika zákonů, který představuje první fázi reformy přímých daní a odvodů pojistného od ledna 2013 s sebou přinese zrušení množství daňových výjimek. Skončit mají nejen daňové úlevy pro stravenky, ale i pro závodní stravování, stejně jako bezplatné nebo zlevněné jízdenky zaměstnanců veřejných dopravců a jejich rodinných příslušníků, píše deník Právo.

Ministr financí Miroslav Kalousek se netajil tím, že hodlá zavést jednoduchý a přehledný systém, který bude dlouhodobě stabilní bez neustálých změn a povede ke snížení administrativních nákladů. Zrušení výhod pro stravenky a režijky ostře kritizují odboráři a varují, že i kvůli těmto krokům daňové reformy může být vyhlášena stávka a zablokována doprava.

Státnímu rozpočtu vynesou změny pět miliard

Zrušení zhruba čtvrtiny ze 118 daňových úlev a výjimek přinese veřejným rozpočtům v roce 2013 podle údajů ministerstva financí pět miliard korun. K nejvíce postiženým budou patřit zaměstnanci. Například péče o zaměstnance hrazená ze sociálních fondů či nedaňových nákladů firmy, včetně rekreace a zájezdů, bude nadále daňově podporována jen do ročního limitu 10 000 korun.

Částečnou kompenzaci pro zaměstnance má představovat návrh zavedení zvláštní slevy na dani ve výši 3000 korun ročně. Odečty úroků z hypoték, které se týkají všech daňových poplatníků, zůstanou po velkém protestu veřejnosti zachovány. Sníží se pouze roční limit odečtu z 300 tisíc na 80 tisíc korun.

K věci:

Bárta (VV): Daňově zvýhodnit musíme především střední třídu 

Kalousek bude bojovat za zrušení stravenek. Nechce dvě platidla 

Lidé bez stravenek, Kalouskův sen. Inteligentní to není, říká Keller

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…