Bývalý poslanec Petr Wolf jde před soud. Hrozí mu mnohaleté vězení

02.06.2011 8:28

Zneužití dvou dotací od ministerstva životního prostředí může přijít hodně draho bývalého poslance Petra Wolfa a jeho manželku Hanu. Podle policie připravili stát o jedenáct milionů korun. Hlavní líčení začne příští středu výslechem svědků. Wolfovi hrozí pět až deset let vězení, informuje Týden.cz.

Bývalý poslanec Petr Wolf jde před soud. Hrozí mu mnohaleté vězení

Příští středu začne výslechem svědků hlavní líčení s bývalým poslancem Petrem Wolfem kvůli podvodné státní dotaci. Někdejšímu přeběhlíkovi z ČSSD, jehož kauza byla záminkou pro pád vlády a symbolem vydírání kolem poslední volby hlavy státu, hrozí pět až deset let vězení, píše Týden.cz. Obžalobu, která má zhruba devět tisíc stran, dostal soud už před rokem.

„Podmínka v tomto případě není možná. Je to odvádění peněz ze státního rozpočtu, a to je společensky škodlivá věc," uvedl státní zástupce Dušan Táborský. Podle policie exposlanec připravil stát o 11 milionů. Spolu s Wolfem bude soud rozhodovat i o jeho manželce Haně, která se jednatelkou firmy stala v březnu 2006. Té hrozí vězení až na osm let.

Nepomohl mu ani Dalíkův zásah

Wolf byl policií obviněn už v roce 2009 a sněmovna ho poté zbavila imunity. Při poslední prezidentské volbě obvinil svého předsedu Jiřího Paroubka z vydírání kvůli dotaci své firmy. Spekulovalo se tehdy, že opoziční poslanec dá svůj hlas kandidátovi vládní ODS Václavu Klausovi. Wolf poté opustil ČSSD a podporoval Topolánkův kabinet.

Nakonec ale přispěl k jeho pádu. V březnu 2009 se totiž Marek Dalík, někdejší poradce premiéra Mirka Topolánka, pokusil zastavit odvysílání televizní reportáže o tom, že je Wolf podezřelý ze zneužití státní dotace, což vedlo k pádu Topolánkova kabinetu. Policie nakonec Wolfa ze zneužití peněz skutečně obvinila.

K věci:

Vyšetřovatelé manipulovali svědky, říká Wolf ke svému procesu 

Wolf: Nechci být vydán sněmovnou. Můj případ je politický 

Právnička Samková: Případ Wolf mi připomíná procesy s disidenty

Foto: psp.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …