Kalousek chce vzít velkoměstům miliardy. Svoboda je šokován

04.06.2011 13:51

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na změnu systému rozpočtového určení daní vyvolal sice kladnou odezvu mezi členy STAN, další politici se k němu však už tak pozitivně nestaví.

Kalousek chce vzít velkoměstům miliardy. Svoboda je šokován

Velká města, tedy Praha, Brno, Ostrava a Plzeň si totiž podle něho výrazně finančně pohorší. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) totiž na sjezdu Starostů a nezávislých slíbil, že tato města dostanou z vybraných daní až o pět miliard korun méně. Právě snížení dotací velkoměstům je přitom pro STAN prioritou.

Je to rozumné, hájí se Kalousek

"Vyhýbám se slovu, že je to spravedlivější, připadá mi to rozumnější," uvedl pán státní kasy na sjezdu hnutí, jež se do Sněmovny dostalo společně s TOP 09. Jeho staronovým šéfem se stal opět Petr Gazdík.

Penzijní reformu už nezrušíte, vysmál se Kalousek ČSSD

Kalousek ke snížení dotací ve prospěch velko měst dodal: "Není to žádný výstřel TOP 09, je to zásadní politická priorita a slibuji, že to budu prosazovat ze všech sil."

Resort financí podle něho navrhuje v rozdělování daní změny, které by snížily současné rozdíly mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy. Nová pravidla mají podle něho platit od roku 2013.

Svoboda je zklamán

V souvislosti s Kalouskovým návrhem lze ale očekávat vlnu nevole, a to jak v Poslanecké sněmovně, tak napříč koalicí. Například pražský primátor Bohuslav Svoboda se už k plánu šéfa financí vyjádřil. Označil jej za šokující.

"Musím přiznat, že jsem velmi zklamán neseriózním přístupem Ministerstva financí v tak závažné záležitosti, jakou změna nastavení systému rozpočtového určení daní bezesporu je," uvedl Svoboda. Praha jako celek podle něho se snížením daňových příjmů "zásadně nesouhlasí."

K tématu:

Kalousek: Stojím za každým křovím. Můžu za všechno

Kalousek národu: Nepochopili jste mě. Takže takto...

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…